Manfred Weber: elfogyott a türelem Orbánnal és a Fidesszel szemben

Manfred Weber, az Európai Néppárt (EPP) frakcióvezetője és csúcsjelöltje interjút adott a német köztévé ZDF Heute Journal című hírmagazinja számára, amelyben az Orbán Viktorral kedden folytatott tárgyalásáról is beszámolt – írja a Mérce.

Az EPP csúcsjelöltje leszögezte, hogy az Európai Néppártban elfogyott a türelem Orbánnal és a Fidesszel szemben a Soros-Juncker plakátkampány után, és emlékeztetett arra, hogy már 13 tagpárt követeli a Fidesz kizárását. A politikus kijelentette, hogy az alapjogok, mint az akadémiai és tanszabadság, nem alku tárgyai, azokat alapvetően be kell tartani, és Orbán Viktor ebben az ügyben vagy beadja a derekát, vagy kívül találja magát az Európai Néppárton.

„Világossá kell tennie, hogy viselkedését hosszútávon is megváltoztatja, és bocsánatot is kell kérnie” – mondta. A bajor politikus úgy fogalmazott, a Néppártnak nem a mandátumok száma az elsődleges, hanem „értékeink alapvetései”, amelyeket „szigorúan meg fogunk védelmezni Orbán Viktortól.”

Az interjúban Weber arról is beszélt, hogy Budapesten találkozott a CEU diákjaival, és megismételte, hogy a tervek szerint EU-s intézményi garanciát nyújt az egyetem magyarországi helyzetének rendezése céljából, és a müncheni Technische Universität, illetve a BMW is beszállna a CEU két tanszékének finanszírozásába.

Weber korábban három feltételt szabott ahhoz, hogy a Fidesz az EPP-ben maradhasson. Eszerint a Soros-Juncker plakátokat el kell tüntetni a közterekről, Orbánnak elnézést kell kérnie a néppárti képviselőktől, és biztosítani kell, hogy a CEU szabadon és Budapesten működhessen.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?