Párizs sajnálja a megállapodás elutasítását, és Londonra hárít minden felelősséget


-A A+

A zsákutcából a kiutat csakis Londonban lehet megtalálni - jelezte kedd este a francia elnöki hivatal, miután a londoni alsóház elutasította a brit EU-tagság megszűnésének (Brexit) feltételrendszerét tartalmazó megállapodást.

"Franciaország sajnálja az esti szavazás eredményét, de semmi esetre sem fogadja el a Brexit időpontjának elhalasztását az Egyesült Királyság alternatív és hiteles stratégiája nélkül" - hangsúlyozta az Elysée-palota. "Azok után, hogy az Európai Unió decemberben, januárban és márciusban is további garanciákat adott az Egyesült Királyságnak, a kilépési feltételekről szóló tárgyalások végére értünk.

A kiút a jelenlegi zsákutcából csak Londonban található meg" - fogalmazott a francia elnökség. "Ahogy az Európai Unió többször és határozottan megerősítette, a kilépési szerződés nem tárgyalható újra. Ez érvényes az ír-északír határellenőrzés újbóli bevezetésének elkerülését célzó mechanizmusra (backstop) is a közös piac integritásának megőrzésével" - tette hozzá. Párizs jelezte, uniós partnereivel "folytatja a felkészülést, hogy készen álljon március 29-re az Egyesült Királyság rendezetlen európai uniós távozására".

"Amennyiben az Egyesült Királyság a tárgyalási időszak kiterjesztését kérné, megvizsgálnánk és egyhangúlag döntenénk róla. De ahogy a köztársasági elnök jelezte, semmi esetre sem fogadhatunk el halasztást az Egyesült Királyság alternatív és hiteles stratégiája nélkül" - jelezte a francia elnöki hivatal. A Brexit-egyezményre 242, a megállapodás ellen 391 képviselő szavazott, vagyis az alsóház 149 fős többséggel vetette el a megállapodást. A brit parlament választott kamarája két hónapon belül másodszor utasította el a konzervatív párti kormány által novemberben elért 585 oldalas egyezményt.

HIRDETÉSEZT OLVASTA MÁR?

X