Brexit: bizonytalan a keddi londoni szavazás végkimenetele

Az EU-val elért új megállapodás csökkentette, de nem szüntette meg annak a kockázatát, hogy az Egyesült Királyság akarata ellenére, határozatlan ideig az ír-északír határellenőrzés megakadályozását célzó tartalékmegoldás (backstop) hatálya alatt maradjon - vélte Geoffrey Cox, a brit kormány jogi főtanácsosa.

A szakember arról a megállapodásról adott kedden háromoldalas jogtanácsosi szakvéleményt, amelyről Theresa May konzervatív párti brit miniszterelnök és Stephen Barclay, a brexit-ügyi tárca vezetője állapodott meg hétfő éjjel Strasbourgban Jean-Claude Junckerrel, az Európai Bizottság elnökével és Michel Barnier-val, a bizottság brexit-főtárgyalójával.

A megbeszélésen elért jogi instrumentum arról intézkedik, hogy az EU nem tarthatja meghatározatlan ideig az Egyesült Királyságot a backstop-mechanizmus hatálya alatt, mert az EU vélelmezett rosszhiszeműsége esetén London döntőbíráskodást kérhet. Cox keddi szakvéleménye szerint ugyanakkor Londonnak továbbra sincs nemzetközi jogi eszköze az egyoldalú kilépésre a backstop-mechanizmusból.

A brit Business Post tudósítójának a kormányt kívülről támogató észak-ír unionista párt (DUP) egyik politikusa név nélkül azt nyilatkozta: nem látja, hogyan szavazhatnák meg a kormány javaslatát, miután Cox világossá tette, hogy a korábbi kockázat továbbra is él. A DUP tíz képviselője nélkül nincs meg a kormánytöbbség a parlamentben.

Ugyanakkor a brexiter tory képviselők nem mindegyike látja úgy, hogy Cox nyilatkozata lezárja a vitát a brexitmegállapodásról. A BBC úgy értesült, hogy azoknak a konzervatív képviselőknek a fele, akik januárban az egyezség ellen szavaztak, most támogatják az indítványt.

Kapcsolódók

Kimaradt?