Trump volt kampánymenedzserét 47 hónap börtönbüntetésre ítélték

Donald Trump amerikai elnök volt kampánymenedzserét, Paul Manafortot 47 hónapi börtönbüntetésre ítélték csütörtökön banki- és adócsalásért. 

Az ügyész 19-től 25 évig terjedő börtönbüntetést kért a 69 éves tanácsadóra, de a szövetségi bíró az ítélethirdetéskor hangsúlyozta: ez aránytalanul túlzó büntetés lenne. Hozzáfűzte, hogy Manafort korábban kifogástalan életet élt, és adakozó volt másokkal.  A börtönbüntetés mellett 25 millió dollár megtérítésére és további 50 ezer dollár büntetés megfizetésére kötelezte a bíróság a volt kampánymenedzsert.

A már kilenc hónapja börtönben lévő Manafort zöld rabruhában és - súlyos ízületi gyulladása miatt - tolószékben jelent meg a virginiai Alexandria bíróságán. "Az elmúlt két év volt életemben a legnehezebb" - mondta rövid, alig négyperces beszédében az ítélethirdetés előtt, majd röviden arról beszélt, hogy az élete mind szakmailag, mind pénzügyileg romokban hever. "Legyen velem együttérző" - fordult a bíróhoz, és köszönetet mondott a "tisztességes eljárásért".

Tavaly augusztusban egy alexandriai esküdtszék ötrendbeli adócsalásban, kétrendbeli banki csalásban, valamint külföldi bankszámla egyrendbeli eltitkolásában mondta ki őt bűnösnek. Valamennyi bűncselekményt még azelőtt követte el, hogy Donald Trump kampánymenedzserévé szegődött volna a 2016-os elnökválasztási kampányban. Trump három hónap múltán megvált tőle, amikor megtudta, hogy korábban oroszbarát ukrán politikusoknak dolgozott.

Paul Manafort hosszú éveken keresztül volt tanácsadó ukrán és orosz politikusok mellett. Az ebből származó jövedelmet nem vallotta be, következésképpen adót sem fizetett. Vagyona egy részét offshore cégekben rejtette el. Amerikai sajtójelentések szerint változatlanul roppant vagyonos ember: villák, ingatlanok, kötvények állnak a rendelkezésére. 

A Paul Manafort elleni pernek nincs köze a Trump-kampánycsapat munkatársai és oroszok közötti esetleges összejátszásról folyó vizsgálathoz, legfeljebb annyi, hogy Robert Mueller, a vizsgálóbizottság vezetője e nyomozás közben tárta fel a banki- és adócsalásokat.

A volt kampánymenedzsernek jövő szerdán ismét bíróság elé kell állnia, ezúttal az amerikai fővárosban, ahol a hatóságok félrevezetése és az igazságszolgáltatás akadályozásának bűncselekményében mondják ki az ítéletet. 

Kapcsolódók

Kimaradt?