Nem cserélik le a macedón himnuszt az ország névváltoztatása miatt


-A A+A következő négy hónapban az ország névváltoztatása miatt lecserélik az állami hivatalok nevét Észak-Macedóniában, de a himnuszt nem – közölte a macedón kormányszóvivő.

A Vesti.mk szkopjei hírportál szerint 136 állami intézmény neve változik meg annyiban, hogy a macedón jelzőt és a Macedón Köztársaság tulajdonnevet észak-macedónra, illetve Észak-macedón Köztársaságra cserélik.

A himnusz a macedón kultúra és történelem része, ezért azt nem változtatják meg – jelentette ki Mile Bosnjakovszki kormányszóvivő a hírportál beszámolója szerint. Hozzátette, hogy a Macedón Nemzeti Színháznak és a Macedón Függetlenségért Vívott Harc Múzeumának neve hasonló okokból nem változik meg. A kulturális intézmények a történelem és a hagyomány részét képezik, azok nevére nem vonatkozik az ország nevének megváltoztatása.

„Ahogyan van Albán Nemzeti Színház és Török Nemzeti Színház, úgy marad Macedón Nemzeti Színház is” – tette hozzá. Mint mondta: ott marad meg az intézménynevekben a macedón jelző, ahol az a nemzetiségre, nem pedig az országra utal. A kormányszóvivő hozzáfűzte, hogy a macedón állami televízió, a hírügynökség és a macedón állami szimfonikus zenekar nevében a macedón jelzőt „nemzetire” cserélik.

Macedónia és Görögország között tavaly nyáron jött létre megállapodás Macedónia nevének megváltoztatásáról, és ezzel lezárult a 27 évig tartó névvita a két ország között. A névváltoztatásról szóló alkotmánymódosítás február 12-én lépett életbe, így azóta a délszláv országot Észak-Macedóniának hívják.

A névvita 1991 óta folyt Macedónia és Görögország között, azóta, hogy Macedónia függetlenné vált Jugoszláviától. Mivel Görögország északi tartományát, ahol jelentős macedón kisebbség él, Makedóniának hívják, a görögök úgy vélték, a macedónok területi követelésekkel állhatnának elő. Ezt megelőzendő tiltakoztak a hasonló névválasztás ellen, és mindeddig akadályozták a nyugat-balkáni ország euro-atlanti integrációját.

Az ország így a nemzetközi dokumentumokban eddig a Macedónia Volt Jugoszláv Köztársaság nevet viselte, alkotmányában azonban nem szerepelt utalás Jugoszláviára. Macedónia az új névvel, Észak-Macedóniával egyértelművé tette, hogy nem tart igényt az észak-görögországi területre.
HIRDETÉSEZT OLVASTA MÁR?

X