Vietnami menekülteket toloncolna vissza az amerikai kormány

Negyven évvel a vietnami háború után, az amerikai kormány vietnami menekülteket készül visszatoloncolni szülőhazájukba - hangzott el az amerikai közszolgálati rádió (NPR) egyik riportjában hétfőn.

Az NPR riportja arról számolt be, hogy Washington olyan vietnami menekülteket akar visszatoloncolni, akik összeütközésbe kerültek a törvényekkel az Egyesül Államokban. Kiutasításukat bírósági döntés nyomán rendelték el. A rádió értesülései szerint több mint hétezer menekültről van szó. Az amerikai kormányzat a háttérben, a nyilvánosság kizárásával már egyeztet visszatérésükről Hanoival.

Az NPR megszólaltatott egy Vu álnéven bemutatott vietnami menekültet, aki 1967-ben Saigonban született és több mint két évtizede Bostonban él. A férfi arról beszélt, hogy fél visszatérni szülőföldjére, mert nem érzi biztonságban magát. „Ott engem nem kedvelnek, mert amerikai ázsiai vagyok” – fogalmazott, bár nem tudott olyan esetről, hogy ez bármely vietnami születésű amerikaival megtörtént volna Vietnamban.

Vu azt hangsúlyozta, hogy Amerikában jól érzi magát, mindene megvan és nyugalomban él. Erőszakos támadásért és lopásért ítélték el, még 2001-ben.

Vietnam azonban a Vuhoz hasonlókat valószínűleg nem fogadja be, mert – a közszolgálati rádió információi szerint – csak azok visszatérésébe egyezett bele, akik 1995 után érkeztek az Egyesült Államokba. Washington és Hanoi 1995-ben állította helyre a diplomáciai kapcsolatait, 2008-ban pedig megállapodást kötött vietnami állampolgárok visszafogadásáról.

A Trump-kormányzat most azt szorgalmazza, hogy e megállapodást kiterjesszék az 1995 előtt az Egyesült Államokba érkezett menekültekre is. A kormányzat erőfeszítéseit bírálók szerint néhány bevándorló nem erőszakos bűncselekményt követett el, néhányan pedig már évekkel ezelőtt letöltötték büntetésüket. A bírálatokat megfogalmazók azzal is érvelnek, hogy a menekültek éppen azért jöttek az Egyesült Államokba, hogy védelmet kapjanak.

Katie Walman, a belbiztonsági minisztérium szóvivője szerint ezeknek a vietnami embereknek a kitoloncolása elsődleges fontosságú az amerikai kormány számára. Valamennyien bűncselekményeket követtek el,a lopástól a kábítószer-kereskedelmen át az erőszakos bűncselekményekig – hangsúlyozta. A szóvivő nem kívánta kommentálni a Hanoival erről folyó tárgyalásokat. Vietnam washingtoni nagykövetsége szintén elzárkózott a kommentártól

Kapcsolódók

Kimaradt?