Immár tizennégyre nőtt a demokrata párti elnökjelölt-aspiránsok száma

John Hickenlooper, Colorado állam volt demokrata párti kormányzója is bejelentette, hogy indul az elnökjelöltségért a 2020-as elnökválasztáson. 

„Azért indulok az elnökségért, mert szükségünk van álmodozókra Washingtonban, de olyanokra is szükségünk van, akik véghezviszik a dolgokat” – fogalmazott Hickenlooper a jelöltségét bejelentő hétfői videóüzenetben. Majd hozzátette: „újra és újra bebizonyítottam, hogy képes vagyok összefogni az embereket a haladó változás érdekében, amellyel Washington eddig kudarcot vallott”. 

A 67 éves, geológus képzettségű Hickenlooper korábban a középnyugati Colorado állam kormányzója, azt megelőzően pedig Denver polgármestere volt. A jelöltségét múlt héten bejelentő Jay Inslee, az északnyugati Washington kormányzója után ő a második kormányzó, aki indul a Demokrata Párt elnökjelöltségéért. Egyúttal

a tizennegyedik elnökjelölt-aspiráns a demokrata párti táborban. 

Hickenlooper a héten Denverben rendezett nagygyűléssel indítja választási kampányát, majd Iowába utazik, ahol az 1940-es években egyik unokatestvére, Bourke Hickenlooper máig népszerű, szinte legendás republikánus kormányzó volt.

A coloradói politikus neve - állama határain kívül - nem különösebben ismert, ezt az első kommentárok máris hátrányaként értékelik. A Politico című lap felidézte például, hogy a Demokrata Párt egyik, nemrégiben Iowában tartott rendezvényén, ahol a párt több elnökjelölt-aspiránsa is megjelent, egyedül Hickenlooper viselt kitűzőt a nevével, a többiek nem érezték, hogy ez szükséges lett volna. 

Az ABC televízió reggeli magazinműsorában Hickenlooper hétfőn azt mondta: szerinte az Egyesült Államok "a polgárháború óta most éli a megosztottság legrosszabb időszakát". Arra a kérdésre, hogy vajon mivel tud kitűnni az elnökjelölt-aspiránsok népes táborából, Hickenlooper azt válaszolta: "azt hiszem, tényleg én vagyok az a jelölt, aki már bizonyította, hogy képes összefogni az embereket". Utalt arra, hogy amikor ő volt a kormányzó, sikerült a demokratáknak és republikánusoknak egyezségre jutniuk a szegényeket segítő, állami egészségügyi program, a Medicaid támogatásában.

Kapcsolódók

Kimaradt?