Manfred Weber bocsánatkérésre és a plakátkampány leállítására szólította Orbán Viktort

Súlyos kárt okozott az Európai Néppártnak (EPP) Orbán Viktor magyar kormányfő, az EPP-hez tartozó Fidesz elnöke a migrációval foglalkozó új magyar kormányzati kampánnyal – mondta Manfred Weber, az EPP európai parlamenti (EP-) frakcióvezetője és EP-választási csúcsjelöltje a Der Spiegel című német hírmagazinnak, hangsúlyozva, hogy a kampányt le kell állítani.

A bajor Keresztényszociális Unió (CSU) politikusa a Der Spiegel szombati, digitális formátumban péntek este megjelent számában közölt interjúban kiemelte, „bajornak, németnek és európainak lenni, mindez számomra összetartozik, az olyan embereknek viszont, mint Marine Le Pen vagy Matteo Salvini ezek ellentétek”, egymást kizáró fogalmak. Ezért a választók a május 26-i EP-választáson „két nagyon különböző modell közül választhatnak”. Orbán Viktor politikailag rossz úton jár” – tette hozzá arra a felvetésre, hogy Orbán Viktor személyében „az EPP soraiban is van lázító politikus, aki a hazájában hangulatot kelt a migránsok ellen”.

Mint mondta, a politika stílusával és a demokratikus berendezkedés alapvető kérdéseivel kapcsolatban vannak „átfedések” a magyar kormányfő és Matteo Salvini, az olasz Liga és Jaroslaw Kaczynski, a lengyel Jog és Igazságosság (PiS) vezetőjének politikája között. „Ez pedig „nem az én utam és nem az EPP útja” – húzta alá Manfred Weber. Arra a kérdésre, hogy a CSU és testvérpártja, a német Kereszténydemokrata Unió (CDU) kezdeményezi-e a Fidesz EPP-tagságának megszüntetését, kijelentette, hogy „Orbán Viktor súlyosan ártott az EPP-nek nyilatkozataival és plakátakciójával”, ezért „elvárom tőle, hogy bocsánatot kérjen  és befejezze az akciót”.

Weber hozzátette, hogy „nem lehet napirendre térni” az ügy felett, és a kérések, felszólítások már nem elégségesek, ezért „nagyon hamar” konkrét lépések következnek. A Fidesz EPP-tagságával kapcsolatban „minden lehetőség nyitva áll” – mondta arra a kérdésre, támogatja-e az EPP egyes tagpártjainak törekvését a Fidesz kizárására. Kifejtette, hogy az EU-ban működő jobbközép pártokat összefogó pártcsaládban tárgyalásokat folytatnak az ügyről és döntéseket hoznak majd arról, hogy a továbbiakban miként alakítsák a kapcsolatokat Orbán Viktorral. Elmondta, hogy tesz majd erre vonatkozó javaslatokat.

A többi között arról is szólt, hogy az EPP-ben gyökeres változás tapasztalható az Orbán Viktor iránti viszonyulásban. Ezt a változást jellemezve kijelentette, hogy „ami elég, az elég, ez a mi üzenetünk”. Az EP-választási kampányról szólva aláhúzta, hogy az EPP csúcsjelöltjeként ő határozza meg a választási kampányt az EPP vezetőségével együtt, és nem Orbán Viktor. Mint mondta „Orbán megközelítése gyenge”, a saját, önálló javaslatai „pozitív” népszerűsítése helyett „a félelemkeltéssel operál”.

Kapcsolódók

Kimaradt?