Beomlott egy bánya Indonéziában

Több mint hatvan ember tűnt el egy bányaomlásban Indonéziában – közölte Sutopo Purwo Nugroho, a szigetország katasztrófavédelmének szóvivője szerdán.

A szerencsétlenség egy illegális aranybányánál következett be Celebesz szigetén (Sulawesi), Bolaang Mongondow körzetben. A katasztrófavédelem közlése szerint a mentőszolgálatok nagy erőkkel keresik a túlélőket.

Abdul Muin Paputungan, a helyi polgárvédelmi ügynökség vezetője közölte: a baleset az után következett be, hogy a rögtönzött bánya nem elég erős talajába állított tartógerendák és rudak összeomlottak. Mindeddig 15 embert mentettek meg és 3 holttestet találtak. A katasztrófa helyszínéről készült felvételeken azt látható, hogy mentőalakulatok és helyiek túlélőket cipelnek hordágyon egy sárral borított domboldalon.

A kisüzemi aranybányászat tilos Indonéziában, de ettől függetlenül a gyakorlat továbbra is elterjedt a vidéki területeken. A szabályozás hiánya és a rögtönzött bányák silány szerkezete miatt az ilyen típusú szerencsétlenségek viszonylag gyakoriak.

Aktivisták régóta azt hangoztatják, hogy a vidéki emberek a munkalehetőség hiánya miatt próbálnak illegális bányászatból megélni. A helyi hatóságok pedig gyakran szemet hunynak a gyakorlat felett.

Kapcsolódók

Kimaradt?