Merkel politikai változásokat sürget Szíriában

Angela Merkel német kancellár felszólította az arab vezetőket az Arab Liga és az Európai Unió hétfői egyiptomi csúcstalálkozóján, hogy támogassák a politikai változás folyamatát Szíriában az országból elmenekült mintegy 6 millió ember hazatérésének az érdekében.

A kancellár a sarm-es-sejki csúcsértekezleten elmondott beszédében hangsúlyozta, hogy az uniós és az arab országok vezetőinek közösen kell biztosítaniuk az új szíriai alkotmány létrehozásához vezető folyamatot. Leszögezte: minél hamarabb meg kell kezdeni a megbeszéléseket Szíria jövőjéről, és ezekbe az összes érdekelt felet be kell vonni. A tervezett lépéseket különösen fontosnak nevezte a menekültek hazatérése érdekében.

Nyilatkozatában a kancellár kitért az emberi jogokra is, leszögezve, az arab országoknak erős civil társadalomra van szükségük, ahol az állampolgárok jogait tiszteletben tartják.

Az Európai Unió és az Arab Liga első csúcstalálkozójának a témája a biztonság, a migráció és a gazdasági fejlődés. A kétnapos tanácskozáson huszonnégy uniós állam-, illetve kormányfő vesz részt, köztük Orbán Viktor miniszterelnök, továbbá Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság és Donald Tusk, az Európai Tanács elnöke.

A tárgyalások az új szíriai alkotmányt kidolgozó testület létrehozásáról már korábban megkezdődtek a sokszereplős polgárháború felei között, az egyes frakciókat támogató nagyhatalmak bevonásával. Az alkotmányozó bizottságnak kulcsszerepe lenne egy új alaptörvény kidolgozásában, a következő választások megtartásában és a polgárháború lezárásában.

A 2011 óta zajló szíriai konfliktusban – a sajtóban rendszeresen szereplő adatok szerint – több mint 360 ezren vesztették életüket, és milliók váltak földönfutóvá.

Kapcsolódók

Kimaradt?