Vesszőfutásban volt része Dragneának a PSD pártcsaládjának kongresszusán

Lehet, jobban járt volna Liviu Dragnea szociáldemokrata pártelnök, ha a hét végén inkább az RMDSZ-kongresszuson vesz részt, mert az Európai Szocialisták Pártjának kongresszusán még ki is fütyölték. Bár azt már soha nem tudjuk meg, hogy a kolozsvári BT Arénában milyen fogadtatásban lett volna része.

A Szociáldemokrata Párt (PSD) elnöke, Liviu Dragnea meghívót kapott az RMDSZ hétvégén lezajlott tisztújító kongresszusára. A kolozsvári BT Arénában azonban végül Mihai Fifor képviselte a PSD-t. A politikus tolmácsolta a pártelnök üzenetét, miszerint sajnálja, hogy nem lehet jelen, de az Európai Szocialisták Pártjának (PES) madridi kongresszusán vesz részt a kormányfővel együtt.

A PES a második legnagyobb európai pártcsalád, amelynek tagja a PSD is. A PES és a PSD között azonban meglehetősen feszült a viszony, mert az európai szocialisták vezetői az uniós értékek elleni támadásnak minősítik azt, amit a nagyobbik bukaresti kormánypárt az elmúlt két évben az igazságügy területén művelt. A PES csúcsjelöltje, Frans Timmermans európai biztos hevesen bírálta legutóbb azt a sürgősségi rendelet is, amely gyakorlatilag kivonja a legfőbb ügyészség hatásköre alól az igazságügy szereplőinek bűncselekményeit kivizsgáló ügyészségi részleget.

Liviu Dragneának érthetően fontos volt részt venni az európai szocialisták kongresszusán, hiszen a PSD-t már a pártcsaládból való kizárással fenyegették. Fel is szólalt pénteken román nyelven Madridban, és többek között arról beszélt: a jobboldal teszi tönkre Európát, továbbra is szilárdan elkötelezett az európai értékek iránt. Kijelentette a PES kongresszusán, hogy „nagyon jó” találkozója volt Frans Timmermansszal, és csak a „félrecsúszott kommunikáción” múlott, hogy a PSD-nek ilyen rossz a megítélése a saját pártcsaládjában.

Liviu Dragnea beszédét azonban füttyögések zavarták meg. „Kifele a korruptakkal! Nem akarunk korrupciót korruptakat a PES-ben!” – kiabálta a PSD elnökének Ana Gomes európai parlamenti képviselő, többek között arra is utalva, hogy a román politikust korábban jogerősen felfüggesztett börtönre ítélték választási korrupcióért, és alapfokon letöltendő börtönre korrupcióért.

Az igazi hidegzuhany azonban a PES kongresszusának második napján érkezett Liviu Dragnea számára, miután a résztvevők megerősítették Frans Timmermans jelöltségét is az Európai Bizottság elnöki posztjára. Az Európai Bizottság első alelnöke ugyanis beszédében egyértelműsítette: nem változtatott az álláspontján, szerinte a bukaresti kormány a jogállamiságot veszélyezteti, és ezt közölte pénteken a Liviu Dragneával azon a találkozón is, amit a PSD elnöke utólag „nagyon jónak” minősített.

„Ha mi bírálunk másokat amiatt, hogy veszélyeztetik a jogállamiságot, korlátozzák a sajtószabadságot, ellenőrzésük alá vonják az igazságszolgáltatást, leállítják a korrupció elleni küzdelmet, akkor nyíltan kell beszélnünk, ha ezek a problémák a mi pártcsaládunkban jelentkeznek. (…) Azt mondtam Liviu Dragneának: Liviu, ha a PES-ben akartok maradni, tiszteletben kell tartanotok az alapértékeinket” – jelentette ki az európai szocialisták kongresszusán Timmermans.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?