A szerb elnök megkegyelmezett a Toroczkai miatt elzárt magyar újságírónak

Kegyelemben részesítette Tomislav Nikolic szerb államfő Sass László vajdasági magyar újságírót, akit Szerbiában elzárásra ítéltek Toroczkai Lászlónak, a Hatvannégy Vármegye Ifjúsági Mozgalom (HVIM) vezetőjének személyiségi jogait sértő korábbi írása miatt.sass

Az államfő kegyelmi rendelete pénteken lépett hatályba. A B92 belgrádi televízió hírportálja szerint az újságírót már el is engedték a szabadkai fogházból.

Nikolic a hivatal közleménye szerint azon meggyőződésétől vezérelve írta alá a kegyelmi rendeletet, hogy a szólásszabadság az alapvető jogok közé tartozik. {loadposition kmn}

A 69 éves Sass Lászlót, az egyetlen vajdasági magyar nyelvű napilap, a Magyar Szó, illetve a Hét nap című hetilap egykori munkatársát korábban 150 ezer dináros pénzbírságra ítélte egy szabadkai bíróság, mert megítélése szerint az újságíró a Magyar Szó 2007. április 24-i számában olvasói levélként Toroczkai Lászlót sértő írást tett közzé. Az újvidéki fellebbviteli bíróság később jóváhagyta az elsőfokú ítéletet.

Mivel Sass László a pénzbírságot szorult anyagi helyzete miatt nem tudta befizetni, a bírságot napi ezer dinárral számolva 150 napos elzárásra változtatták. Sass László tizenhárom nappal ezelőtt kezdte meg szabadságvesztése letöltését.

A Riporterek Határok Nélkül (RSF) nemzetközi szervezet bírálta az ítéletet, elfogadhatatlannak nevezve, hogy egy újságírót a büntetőjog eszközeivel ítélnek el egy politikai vezetővel szembeni kritikus véleménye miatt. Toroczkai Lászlónak a szerb hatóságok 2008-2010 között megtiltották a belépést az országba a politikus ultranacionalista kijelentéseire és ugyanilyen tevékenységére hivatkozva.

Kimaradt?