Útlezárásokkal tiltakoznak Katalónia-szerte a függetlenségi vezetők pere ellen

Sztrájkkal, tüntetésekkel és útlezárásokkal tiltakoznak tömegesen Katalónia-szerte a függetlenségi vezetők pere ellen csütörtökön.

A kora reggel óta folyamatosan zajló akciók során többször is  összetűzések alakultak ki a rendőrök és tüntetők között. A Köztársaság Védelmi Bizottságok (CDR) elnevezésű radikális csoport autógumikból emelt és gyújtott fel barikádokat több autópálya-szakaszon, fennakadást okozva ezzel a közlekedésben.

Barcelonában több főútvonalon ülősztrájkkal bénították az autóforgalmat a tüntetők, akiket a rendőrök egyenként cipeltek le az úttestről. Később több száz tiltakozó átmenetileg elfoglalta az elővárosi vasúti vonal vágányait is az egyik állomáson. Tarragonában mintegy kétszázan több órán alatt blokád alatt tartották a  kikötő főbejáratát.

A hatóságok tájékoztatása szerint eddig négy embert vettek őrizetbe, huszonnyolcan könnyebben megsérültek, köztük tizenkét rendőr és egy újságíró. "Jogok nélkül nincs szabadság" - ezzel a jelszóval hirdetett általános sztrájkot erre a napra Katalóniában az Intersindical - CSC nevű kisebbségi szakszervezet. Felhívásához azonban nem csatlakoztak a dolgozók túlnyomó többségét képviselő Munkásbizottságok (CCOO) és a Spanyol Munkások Általános Szövetsége (UGT) nevű szakszervezetek.

A nap folyamán ezért tüntetők vonultak a CCOO barcelonai székházához, amelyet tojásokkal hajigáltak meg, a bejárat elé füstbombát dobtak, az épületre sarlót és kalapácsot, valamint "sztrájktörők" feliratot festettek vörös színnel. Sajtóbeszámolók szerint több üzlet a tüntetések, utcai megmozdulások miatt kényszerűségből zárt be. Geronában például az egyik országos élelmiszerlánc boltjának bejáratát tömegek állták el és követelték a bezárást.

A politikai tiltakozás mellett a meghirdetett sztrájknak munkaügyi céljai is vannak, egyebek mellett 1200 eurós (380 ezer forint) havi minimálbér bevezetését követelik Katalóniában. A munkabeszüntetéshez csatlakozott a katalán függetlenségi kormány, a barcelonai önkormányzat, és elnapolták a katalán parlament csütörtöki ülését is.

A katalán kormány munkaügyi tárcájának hivatalos tájékoztatása szerint a sztrájk követése a kereskedelemben 30 százalékos, az oktatásban 28,6 százalékos, a közigazgatásban 18,3 százalékos. Az egészségügyi dolgozók 9 százaléka, a vasúti dolgozók 2,8 százaléka csatlakozott a munkabeszüntetéshez. A katalóniai akciókkal egyidejűleg folytatódott a madridi legfelsőbb bíróságon a tizenkét katalán függetlenségi politikus és civil szervezeti vezető meghallgatása, akiket a 2017. október 1-jén alkotmányellenesen megtartott és rendőri erőszakba torkollott függetlenségi népszavazás megrendezése, valamint a katalán függetlenségi nyilatkozat elfogadása miatt fogtak perbe.

Az ügyészség 7 és 25 év közötti börtönbüntetéseket kért rájuk különböző bűncselekményekben, például az alkotmányos rend veszélyeztetésének számító lázadás, illetve közpénz hűtlen kezelése miatt.

Kapcsolódók

Kimaradt?