Johannis: ketyeg az óra, választ kell kapnunk a brexit-kérdésre

Március 29-e a brexitre vonatkozó határidő, és Románia határozottan a rendezett kivonulást támogatja - jelentette ki az 55. Müncheni Biztonságpolitikai Konferencián Klaus Johannis. FRISSÍTÉS: Mike Pence amerikai alelnökkel találkozott az államfő.

"Tavaly nagyon sokat beszéltünk a brexitről. Mi, a 27 tagú EU sajnáljuk, hogy ezt a döntést referendum révén hozták meg. Tiszteletben tartjuk ezt a döntést, de ez nem jelenti, hogy ünnepeljük is. Hatalmas problémát jelent. (...) A megállapodást jónak tartom, most várjuk Nagy-Britannia beleegyezését. A vártnál komplikáltabbá váltak a dolgok. Senki nem tudja jelenleg megmondani, hogyan fog történni Nagy-Britannia kilépése az EU-ból, de mindannyian jobban örülnénk egy rendezett kivonulásnak, a megállapodás elfogadásának, amely a lehető legjobb megállapodás. A politikai és gazdasági alkudozásokban lehetetlenség olyan megoldásra jutni, amely mindkét fél számára ideális. Kompromisszumra van szükség, és jó kompromisszumot találtunk. Ezek a dolgok a következő hetekben tisztázódnak, mert ketyeg az óra: március 29-e a határidő. Addigra választ kell kapnunk" - fogalmazott a román államfő. 

Kijelentette ugyanakkor, hogy bármilyen forgatókönyv szerint is hagyja el Nagy-Britannia az Európai Uniót, az EU viszonya jó marad a szigetországgal. 

Ismét hangoztatta: Románia egyértelműen a rendezett kilépést és a megállapodás elfogadását támogatja - írja az Agerpres.

FRISSÍTÉS: Mike Pence amerikai alelnökkel találkozott a konferencián Klaus Johannis. Az államfő szombaton David Harrisszel, az Amerikai Zsidó Bizottság elnökével és Manfred Weberrel, az Európai Néppárt európai parlamenti képviselőcsoportjának vezetőjével is megbeszélésekett folytatott.

A román államfő Pence előtt ismét kihangsúlyozta, hogy Románia következetesen kiáll az Amerikai Egyesült Államokkal fennálló stratégiai partnerség és transzatlanti kapcsolatok megerősítése mellett. Az Államelnöki Hivatal közleménye szerint a felek értékelően nyilatkoztak a Románia és USA közötti kiváló partneri kapcsolatról, és szó esett ennek további elmélyítéséről a gazdaság és védelem vonatkozásában.

Az amerikai alelnök elismerően nyilatkozott Johannis támogató hozzáállásáról az Amerikai Egyesült Államokkal való partnerség tekintetében, valamint a román és az amerikai elnök között ápolt jó viszonyról.

Kapcsolódók

Kimaradt?