Merkel: Európáért harcolni kell

Súlyos bajok gyötrik Európát, harcolni kell érte, és küzdeni kell a multilateralizmusért, a nemzetközi ügyek egyetértésen, többoldalú megállapodásokon alapuló formálási módjának megőrzéséért is - mondta Angela Merkel német kancellár szombaton az 55. müncheni nemzetközi biztonságpolitikai konferencián (MSC).

A német kancellár kiemelte: Európa súlyos nehézségei közé tartozik a gazdasági hiányosságok sora, a "nem megfelelő mértékű innovációs képesség", és az a veszély is, hogy a többoldalú megállapodások helyett megjelenhet a "mindenki mindenki ellen" elve az egymás közti kapcsolatokban.

Tovább nehezíti a helyzetet, hogy Európának vannak ellenfelei, így Oroszország hibrid hadviselése nap mint nap érezhető valamennyi európai országban. Megjelentek mások is, köztük Steve Bannon - Donald Trump amerikai elnök korábbi tanácsadója -, akik nem az európai modell sikerén munkálkodnak. Tevékenységükkel szemben "közösen védekeznünk kell, és még nem vagyunk ellégé képesek erre" - mondta a német kancellár.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?