Rendkívüli állapotot rendelt el Donald Trump

Donald Trump amerikai elnök aláírja a kormányzat működéséhez szükséges finanszírozást biztosító törvényt, és elrendeli a rendkívüli állapotot, hogy megkaphassa a kívánt összeget a fal építésére a mexikói határon.

Ezzel véget ér az amerikai kormányzati leállás, ami az ebben az ügyben húzódó viták miattalakult ki még decemberben, és messze az eddigi leghosszabbá nőtte ki magát.

A Fehér Ház megerősítette: Trump aláírja a javaslatot, ahogy ígérte, illetve azt is, hogy lép annak érdekében, hogy katonai forrásokat használhasson fel a határfal megépítésére, teszi hozzá a BBC.

Nancy Pelosi demokrata párti házelnök a bejelentés után közölte: megítélése szerint az amerikai-mexikói határon kialakult helyzet nem rendkívüli, nincs ok a rendkívüli állapot kihirdetésére. A képviselőház demokrata párti többsége "megfelelő választ fog adni" az elnök döntésére - hangsúlyozta.

A részleges kormányzati leállást megakadályozó törvényről a képviselőházban péntekre virradóra szavaztak, és végül a demokrata párti többség is megszavazta azt.

Az 1159 oldalas törvény nem tartalmazza a Donald Trump által kért 5.7 milliárd dollárt a déli határon építendő falra, de tartalmaz egy 1.375 milliárdos összeget a határbiztonság erősítésére. A törvény kizárja konkrét fal építését és leszögezi, hogy ez az összeg 55 mérföldnyi kerítés és mellette húxódó gyalogösvény létrehozását szolgálja, és csakis már "létező technológiák" vehetők igénybe hozzá.

A Washington Post szerint a kongresszusi politikusok, Kalifornia állam, és mások is pert indíthatnak az elnök ellen, vitatván a rendkívüli állapot jogosságát.

Kapcsolódók

Kimaradt?