Ösztönözné az orvosi kannabisz használatát az Európai Parlament

Az Európai Uniónak ösztönöznie kell az orvosi kannabisz használatát, az egészségbiztosítási rendszereknek támogatniuk kell a kannabisz alapú gyógyszereket, a hatóságoknak pedig egyértelműen meg kell határozniuk az orvosi kannabisz felhasználási területeit - rögzítették az európai parlamenti (EP-) képviselők szerdán elfogadott állásfoglalásukban.

Az Európai Parlament tájékoztatása szerint a képviselők állásfoglalásukban javaslatokat tettek az orvosi kannabisz kutatására irányuló uniós szabályozás hiányosságainak kezelésére, és arra szólították fel a tagállamokat, hogy javítsák a kannabisz alapú gyógyszerek használatának lehetőségeit.

A képviselők állásfoglalásukban sürgették a vonatkozó tudományos kutatást nehezítő szabályozási akadályok felszámolását, és a kutatások megfelelő finanszírozását.

Felkérték a tagállamokat, tegyék lehetővé, hogy az orvosok szakmai belátásuk szerint kannabisz alapú gyógyszereket írhassanak fel. Amennyiben ezeket a gyógyszerek hatékonynak bizonyulnak, az egészségbiztosítási rendszereknek ugyanolyan módon kell támogatniuk azokat, mint azt teszik más típusú gyógyszerek esetében - szögezték le.

Megjegyezték, bizonyított, hogy az orvosi kannabisz hatékonyan csökkentheti az AIDS-hez, illetve a HIV-hez köthető nagymértékű fogyást, segíthet a mentális zavarok, például a pszichózis, valamint az epilepszia tüneteinek enyhítésében, valamint az Alzheimer-kór, az asztma, a rák, és több más betegség kezelésében. Segít az elhízás és a cukorbetegség kockázatának csökkentésében és a menstruációs fájdalom enyhítésében.

A kannabisz alapú gyógyszerek használatának tagállamonként eltérő szabályozásának egységesítése és engedélyezése további bevételt jelentene, felszámolná a feketepiacon való terjesztésüket, biztosítaná a kívánt minőséget és az unióban megkövetelt pontos címkézést, emellett pedig korlátozná a kannibiszhoz való illegális hozzáférést - tették hozzá.

Kapcsolódók

Kimaradt?