Magyarországon bírálta Oroszországot és Kínát az amerikai külügymiszter

Elfogadhatatlannak ítéli az Egyesült Államok külügyminisztere, hogy országa eddig távol tartotta magát Közép-Európától, az így keletkezett űrt ugyanis a versenytársak betöltik. Mike Pompeo hétfőn Budapesten, miután Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszterrel tárgyalt, kijelentette: az Egyesült Államok a kapcsolatok elmélyítésére törekszik Magyarországgal.

Az amerikai diplomácia vezetője a Szijjártó Péterrel közösen tartott sajtótájékoztatón üdvözölte a védelmi együttműködési megállapodás szövegének véglegesítését, és azt is, hogy Magyarország harci eszközöket szerez be országától.

Az ukrajnai helyzetről szólva úgy fogalmazott: nem engedhetjük meg, hogy Vlagyimir Putyin orosz elnök "éket verjen barátaink és a NATO közé". Mike Pompeo bírálta Kínát is, mondván, Kína hídfőállást próbál létrehozni Európában. A "kézfogás" Kínával komoly gazdasági és politikai függőséget okoz - tette hozzá. Kijelentette azt is, hogy Oroszország és Kína nem osztják a szabad országok törekvéseit.

Civil szervezetekkel egyeztetett

Civil szervezetek képviselőivel is találkozott az amerikai külügyminiszter hétfőn Budapesten. "A találkozóval kiemelt figyelmet kaptak a jogállamisággal kapcsolatos aggályok és a civilek helyzete" - olvasható a Magyar Helsinki Bizottság és a Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) közleményében.

Tudatták: Pardavi Márta, a Magyar Helsinki Bizottság társelnöke többek között a hatalommegosztás és a független igazságszolgáltatás csorbításáról, a jogállamiságot gyengítő kormányzati intézkedésekről és azokról az elmúlt években elfogadott törvényekről beszélt, amelyek gyengítik a magyar demokrácia szilárdságát.

Kapronczay Stefánia, a TASZ ügyvezető igazgatója a független és sokszínű sajtó demokratikus fontosságáról beszélt, míg Léderer Sándor, a K-Monitor igazgatója a korrupció helyzetéről számolt be a találkozón.

A civil szervezetek szerint a találkozó létrejötte és a véleményük iránti nyitottság ismét bizonyította, hogy az amerikai vezetés szövetségi kapcsolataiban is elkötelezett a jogállamiság értékeinek és a civil társadalom szerepének megvédésében.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?