EP-választások: jelentősen nőhet az euroszkeptikusok képviselete

A képviselői helyek több mint egyharmadát megszerezhetik az euroszkeptikus pártok a május végi európai parlamenti (EP) választásokon, ami helyrehozhatatlan károkat okozhat egyebek mellett az uniós kereskedelem-, biztonság- és védelempolitika területén - figyelmeztetett hétfőn közzétett jelentésében a Külkapcsolatok Európai Tanácsa (ECFR) nevű elemzőközpont.

A berlini székhelyű szervezet arról számolt be, hogy a bal- és jobboldali "EU-ellenes" pártok most először szinte biztosan megszerzik a helyek legalább egyharmadát az EP-ben, ráadásul a szélső- és az euroszkeptikus jobboldal képviselőinek számaránya a jelenlegi 23 százalékról 28 vagy akár 30 százalékra is nőhet.

Az értékelést a Politico brüsszeli hírportál is ismertette, hangsúlyozva, félő, hogy a "nemzetek Európájának" eszméjét preferáló, nacionalista, EU-ellenes pártok blokkoló kisebbséget alkothatnak a képviselőtestületben.

A szakértők kiemelték, hogy az ezen táborhoz tartozó politikusok a mély törésvonalak ellenére valószínűleg minél inkább akadályozni próbálják majd az EU munkáját többek között a külpolitika, a költségvetés és az eurozóna-reform terén, azonban közös fellépésük korlátozhatja például az uniós értékek fenntartásának lehetőségeit és hatással lehet az európai bizottsági kinevezésekre is.

Rámutattak, hogy megfelelő számú képviselői hely esetén blokkolhatják az alapszerződés hetes cikke szerinti jogállamisági eljárások megindítását is, meggátolhatják a szabadkereskedelmi egyezmények, például az EU és az Egyesült Királyság közötti jövőbeli szerződés ratifikálását. "Ha a populisták képessé válnának az EU központi döntéshozatalának megbénítására, azzal hatástalanítanák az Európa-pártiak azon érveit, amelyek szerint a projekt bár nem tökéletes, de megreformálható" - olvasható a dokumentumban.

Mark Leonard, az ECFR igazgatója leszögezte: "az EU-párti erőknek nem szabad a status quo védelmezőinek szerepébe kényszerülniük, vagy hagyniuk, hogy a választás kvázi egyfajta migrációügyi népszavazássá váljon, ez ugyanis pontosan az a harcmező, amelyen az Európa-ellenesek küzdeni akarnak".

Kapcsolódók

Kimaradt?