FRISSÍTVE - Moszkva: Washington semmisítse meg a romániai rakétaütegeit!

FRISSÍTVE: Az orosz védelmi miniszter csütörtökön felszólította Washingtont, hogy az INF-szerződést tiszteletben tartva semmisítse meg az amerikai rakétapajzs Romániába telepített elemeit. 

Szergej Sojgu a deveselui bázisra telepített elfogórakéta-ütegekre utalt. Kijelentette, hogy berendelte az Egyesült Államok moszkvai nagykövetségének katonai attaséját, hogy átadja neki az orosz fél felszólítását tartalmazó jegyzéket – idézte  Reuters hírét a bukaresti sajtó.

Mint ismert, Vlagyimir Putyin orosz elnök vasárnap bejelentette, hogy Oroszország felfüggesztette részvételét a szárazföldön állomásoztatott közepes és rövid hatótávolságú nukleáris eszközök felszámolásáról szóló (INF) szerződésben, miután Washington is megtette ezt a lépést-

A Kreml több alkalommal Bukarestet is megfenyegette az amerikai elfogórakéta-ütegek romániai jelenléte miatt. Az Egyesült Államok többször hangsúlyozta, hogy ezek a fegyverek a rakétavédelmi rendszere részét képezik, és nem Oroszország ellen irányulnak.

Megszólalt Bukarest

A deveselui rakétapajzs kizárólag védelmi célokat szolgál - reagált csütörtök este a moszkvai lépésre Teodor Meleşcanu román külügyminiszter. „Mindenki tudja, és mi is minden alkalommal hangsúlyoztuk, hogy a deveselui rakétabázis kizárólag védelmi célokat szolgál ballisztikus rakéták ellen. Konvencionális rakéták, amelyek semmiképpen sem hordoznak nukleáris robbanófejet. (...) Ez a rakétabázis semmiféle problémát nem okozhat Oroszországnak. Kizárólag védelmi célokat szolgál egy esetleges rakétatámadás esetén, akárhonnan is jöjjön ez” - nyilatkozta Meleşcanu telefonon az Antena 3 televíziónak.

Véleménye szerint ezzel az akcióval Oroszország saját fegyverkezési politikáját igyekszik megindokolni. „Ezzel Oroszország azt akarja leplezni, hogy valós veszélyt jelentő hiperszonikus rakétáival, amelyek elérik Közép-Európát és Németországot is, (...) megszegi a közepes és rövid hatótávolságú nukleáris eszközök felszámolásáról szóló szerződést” - fejtette ki a román diplomácia vezetője, aki azt mondta: megfontolja, hogy berendelje-e külügyminisztériumba a bukaresti orosz nagykövetet.

Megszólalt a bukaresti orosz nagykövet

Oroszországnak nincsenek ellenséges szándékai Romániával szemben - jelentette ki csütörtök esti sajtóértekezletén Valerij Kuzmin, az Orosz Föderáció bukaresti nagykövete. „Oroszországnak nincsenek barátságtalan, agresszív, ellenséges szándékai Romániával szemben, mert abban hisz, hogy két egymás mellett lévő ország a jó szomszédság körülményei között kell hogy alakítsa viszonyát” - mondta a diplomata.

Kuzmint arról kérdezték, hogy célponttá válhat-e Románia, amely amerikai rakétarendszernek ad otthont Deveseluban, miután az Amerikai Egyesült Államok és Oroszország is bejelentette, hogy visszalép a közepes és rövid hatótávolságú nukleáris eszközök felszámolásáról szóló szerződésből (INF).

A diplomata szerint „pillanatnyilag semmi sem változik” katonai szempontból, de úgy értékelte, hogy az amerikai rakétaelhárító rendszer Oroszország ellen irányul.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?