Maduro: a valódi cél Venezuela kőolajának és ásványkincseinek megszerzése

Nicolas Maduro interjút adott, ebben kifejti, ő hajlana a tárgyalásra, vagy az előrehozott választásra is. Szerinte Trump meg akarja öletni, és az imperialistáknak az ország kőolajára fáj a foga.

"Hajlandó vagyok leülni az ellenzékkel a tárgyalóasztalhoz, hogy az ország javát, békéjét és jövőjét szem előtt tartva tárgyaljunk" - mondta Nicolás Maduro venezuelai elnök, a RIA orosz hírügynökségnek adott, szerdán megjelent interjújában. Carlos Alfredo Vecchio, Venezuela Washington által elismert diplomáciai ügyvivője viszont határozottan elutasította a párbeszédet Maduro és a magát az ország ideiglenes elnökévé nyilvánító Juan Guaidó között. Szerinte ez nem szolgálná a helyzet rendezését, hanem mindössze Madurónak engedne időt céljai megvalósításához. Vecchio szerint az ellenzék mindössze a hatalomátadásról kíván tárgyalni.

Maduro interjújában azt is hangsúlyozta, hogy "az imperialistáknak 2025-ig kell várniuk az új venezuelai elnökválasztásra". Megismételte álláspontját, hogy legitim módon nyerte meg a tavalyi választást, a szavazatok 68 százalékával. Egyúttal azt is közölte, hogy támogatná az előre hozott parlamenti választások megtartását.

Maduro attól is fél, hogy meg akarják ölni, szerinte Donald Trump amerikai elnök "kétségtelenül parancsba adta" a kolumbiai kormánynak és maffiának az ő meggyilkolását, ezért Washington és Bogotá lesz a felelős, ha vele valami történik. Nem kommentálta azt a kérdést, hogy orosz kommandósok vigyáznak-e rá. "Ne engedjük, hogy Vietnam megismétlődhessen Latin-Amerikában!" - mondta Maduro az amerikai népnek szánt, négyperces videoüzenetében.

"Készülőben van egy kampány, amelynek célja, hogy igazoljon egy, Donald Trump amerikai elnök kormánya által előkészített, pénzelt és aktívan támogatott államcsínyt Venezuelában" - állította.

Maduro szerint a valódi cél Venezuela kőolajának és ásványkincseinek megszerzése. A latin-amerikai ország rendelkezik a legnagyobb ismert olajkészletekkel a világon. "Ha az Egyesült Államok beavatkozást tervez, rosszabb Vietnamban lesz része, mint amit el bír képzelni" - figyelmeztetett.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?