Venezuela: az USA hozzáférést ad Guaidónak az ország pénzeihez

Washington hozzáférést biztosít a venezuelai vagyon amerikai bankokban tartott egyes számláihoz az Egyesült Államok által Venezuela ideiglenes államfőjeként elismert Juan Guaidónak - jelentette be kedden az amerikai külügyminisztérium.

A tárca közlése szerint Guaidó a jegybank szerepét betöltő központi tartalékrendszer (Fed) New York-i részlegénél és más, az Egyesült Államok által biztosított bankoknál kapta meg a felhatalmazást ottani venezuelai vagyonok felhasználásához. A felhatalmazásról még pénteken született meg a döntés és a venezuelai kormány vagy a venezuelai jegybank tulajdonában lévő egyes számlákra vonatkozik.

"Ez a felhatalmazás segíti majd a törvényes venezuelai kormányt, hogy a nép érdekében megóvja majd ezt a vagyont" - fogalmazott közleményében Robert Palladino amerikai külügyi szóvivő.

Juan Guaidó a The Wall Street Journal című lap keddi számában közölt interjújában - amely a venezuelai fővárosban, Caracasban készült - a többi között azt hangsúlyozta, hogy szerinte a változások "békésen és alkotmányos úton" fognak lezajlani. Az ellenzéki politikus elmondta: az amerikai intézkedéseknek köszönhetően azonnal hozzáférhet mintegy 500 millió dollárhoz, és arra számít, hogy ezt követően további összegek felhasználására is felhatalmazást kap. A lap megjegyezte: a most felszabadított összegek segíthetik az ellenzéket, hogy megnyerje magának a hadsereg Nicolás Maduro elnökhöz még mindig hű tagjainak támogatását.

A venezuelai politikus a lapnak cáfolta, hogy tárgyalások folynának az ellenzék és a Maduro-rendszer között. "Nem tárgyalások vannak, hanem kérések" - fogalmazott. Azt jósolta, hogy a hadsereg Madurónak nyújtott támogatása már nem tart sokáig, mert a katonák családjai is ugyanazokkal a gazdasági nehézségekkel néznek szembe, mint a venezuelai lakosság.

Guaidó szerint nem történt puccs

Juan Guaidó szerint az, hogy a múlt héten Venezuela ideiglenes elnökévé nyilvánította magát, nem minősül puccsnak, hanem egy demokratikus és alkotmányos átmenet kezdete - mondta a CNN amerikai hírtelevízió spanyol nyelvű kiadásának adott interjúban, amelyet kedden vetítettek le.

Fernando del Rincón műsorvezető kérdésére, amely szerint "kormánya fontolóra venné-e", ha Maduro büntetlenségért cserébe hajlandó lenne távozni az elnöki tisztségből, az ellenzéki parlament elnöke úgy válaszolt: minden lehetőség számításba jöhet a "hatalombitorlás megszüntetése" érdekében.

Az ellenzéki politikus szerint a terve: a "hatalombitorlás megszüntetése", átmeneti kormány és szabad választások. A több mint 20 ország - köztük elsők között az Egyesült Államok - által ideiglenes venezuelai elnöknek elismert Guaidó kijelentette: kész bárkivel találkozni, aki hajlandó együttműködni Venezuela átmeneti kormányával.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?