Extravagáns művész indul a cseh elnökválasztáson

A nem mindennapos külseje miatt is ismert Vladimír Franz, egyetemi tanár, festő és zeneszerző is indulni akar a 2013 elején esedékes cseh elnökválasztáson, írja a Prague Daily Monitor. Az 53 éves férfi azt mondta a CTK-nak, hogy hamarosan megkezdi a szükséges ötvenezer kopogtatócédula összegyűjtését.franz

Franz egész arcát és testét is kék tetoválás borítja, emellett piercingekkel is bőven teleaggatta magát, a haját pedig kékre festette.

A leendő elnökjelölt jogtudományokat is tanult, míg festőként több mint hetven kiállítást jegyez Csehországban és külföldön, munkáit három kontinensen állították már ki. Több mint 140 színházi darabhoz komponált már zenét, de emellett filmek és tévéműsorok zeneszerzője is volt.

Csehországban először választanak majd közvetlen szavazással elnököt 2013 elején, amikor véget ér Václav Klaus második, egyben utolsó ciklusa.

Eddig már legalább tizen bejelentették, hogy indulnának az elnökségért. A Tipsort szerint Franz esélyei nem túl jók, de még így is megelőzi a kereszténydemokrata Zuzana Roithova képviselőasszonyt, valamint a konzervatív pártvezér Jana Bobosikovát.

A közvélemény-kutatások szerint az esélyesek között lehet Jan Fischer volt ügyvezető miniszterelnök, Milos Zeman volt miniszterelnök, valamint az indulását egyelőre még csak fontolgató Jan Svejnar liberális közgazdász. Ugyanakkor az igazi nagyágyúk közül még sokan nem jelentették be indulási szándékukat.

Kimaradt?