Letartóztatták Roger Stone politikai tanácsadót, Trump egyik régi szövetségesét


-A A+Letartóztatták pénteken Roger Stone politikai tanácsadót, Donald Trump amerikai elnök egyik régi szövetségesét az igazságszolgáltatás akadályozása, tanúk befolyásolása és hamis nyilatkozattétel miatt. A Fehér Ház közlése szerint Donald Trump elnöknek nincs köze az ügyhöz.

A tanácsadót a Robert Mueller vezette különleges bizottság vizsgálódásai nyomán összesen hét rendbeli bűncselekménnyel vádolják, valamennyi vádpont összefügg a 2016-os elnökválasztás idején a Demokrata Országos Bizottság (DNC, a párt vezető szerve) szerverei elleni hackertámadással, amely után a WikiLeaks portál nyilvánosságra hozott elektronikus leveleket. A Mueller-bizottság a 2016-os választás idején a Trump kampánycsapatának tagjai és oroszok közötti esetleges összejátszást vizsgálja.

Stone-t helyi idő szerint pénteken hajnalban a floridai otthonában tartóztatták le a Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI) munkatársai és délután már meg is kell jelennie Fort Lauderdale város bírósága előtt. A hajnali letartóztatásról a CNN hírtelevízió közölt videófelvételeket, nem derült ki azonban, hogy ezeket az FBI bocsátotta-e a rendelkezésére, vagy előzetes értesítés nyomán saját operatőre volt jelen a letartóztatáskor.

Roger Stone korábban cáfolta, hogy bármilyen törvénytelenséget elkövetett volna, bár egyik korábbi televíziós interjújában utalt arra, hogy elképzelhetőnek tartja letartóztatását. Ügyvédje, Grant Smith közleményben tudatta, hogy a politikai tanácsadó pontatlan nyilatkozatai "feledékenységnek" tudhatók be és azok "lényegtelenek". Az ügyvéd hozzáfűzte: a nyomozók "nem találtak adatot az oroszokkal történt összejátszásra, mert akkor vádat emeltek volna ezért".

"Ennek semmi köze az elnökhöz és bizonyosan semmi köze a Fehér Házhoz" - mondta újságíróknak Sarah Huckabee Sanders, a Fehér Ház szóvivője újságíróknak. 

Az amerikai sajtóban nyilvánosságra került dokumentumok szerint John Podesta, Hillary Clinton volt demokrata párti elnökjelölt kampányfőnöke - a hackertámadás egyik sértettje - vádolta meg Stone-t azzal, hogy előzetesen információi voltak a számítógépes támadásról. A nyomozók szerint az ellopott információk nyilvánosságra hozatala előtt Stone "kommunikált" Julian Assange WikiLeaks-alapítóval és ezt a kapcsolatfelvételt "tökéletesen jogszerűnek" nevezte. 

A vádirat szerint a politikai tanácsadó hazudott a képviselőház hírszerzési bizottsága előtti meghallgatáson arról, hogy mi történt közte és Assange között, valamint nem mondott igazat akkor sem, amikor azt állította, hogy erről nincsenek feljegyzései vagy hangfelvételei. A nyomozók szerint Stone felvette a kapcsolatot a Trump-kampány munkatársaival is, és jelezte, hogy Hillary Clinton kampányára nézve esetlegesen hátrányos, kártékony információkhoz juthatott a WikiLeakstől. 

Donald Trump elnök Twitter-bejegyzésben reagált a történtekre. "Országunk történelmének legnagyobb boszorkányüldözése zajlik" - írta, és megismételte, hogy nem volt összejátszás az oroszokkal. "A határmenti prérifarkasokkal, drogkereskedőkkel és emberkereskedőkkel is jobban bánnak" - jegyezte meg, majd feltette a kérdést: "ki értesítette a CNN-t, hogy ott legyen a letartóztatásnál?". 
HIRDETÉSEZT OLVASTA MÁR?

X