Venezuela: az ellenzék vezetője elnökké nyilvánította magát

Venezuela ideiglenes elnökévé nyilvánította magát szerdán Caracasban Juan Guaidó, az ellenzéki többségű parlament elnöke a hivatalban lévő államfő, Nicolás Maduro elleni tüntetésen. Maduro ezt puccsnak nevezte.

Hírügynökségi jelentések szerint Guaidó önmagát eskette fel az elnöki tisztségre. Beszédében fogadalmat tett egy átmeneti kormány vezetésére és a szabad választások megtartására. Ezzel szinte egy időben a Maduróhoz közeli legfelsőbb bíróság bűnügyi nyomozást rendelt el a törvényhozás ellen.

Guaidó korábban már jelezte, hogy kész ideiglenesen átvenni az elnökséget és új választásokat kiírni, amennyiben számíthat a nép, a hadsereg és a nemzetközi közösség támogatására.

Donald Trump közben bejelentette: az Egyesült Államok Venezuela ideiglenes elnökeként ismeri el Juan Guidót, az ellenzéki többségű parlament elnökét, és a többi nyugati országot is erre szólította fel. "Venezuela népe bátran beszélt Maduro és rendszere ellen", írta Trump a fehér házi közleményében a The Washington Post szerint.

Venezuela gazdasága évek óta romokban hever, a lakosság nagy részének nincs pénze az alapvető élelmiszerekre, a gyógyszerekből pedig komoly hiány mutatkozik. Emiatt az elmúlt években több mint hárommillió venezuelai döntött úgy, elhagyja hazáját. "Madurónak mennie kell, itt minden nap emberek halnak meg" - mondta egy helyi férfi a WP szerint.

Közleményében Donald Trump kijelentette, az Egyesült Államok teljes gazdasági és diplomáciai erejét latba fogja vetni a demokrácia helyreállításáért Venezuelában. A Venezeuela több nagyvárosában zajló szerdai nagyszabású ellenzéki tüntetésekre utalva leszögezte, az Egyesült Államok által illegitimnek tartott államfő, Nicolás Maduro rezsimjét teszik felelőssé, ha veszélybe kerül a venezuelai emberek biztonsága. Washington után az Amerikai Államok Szervezete (AÁSZ) és Kanada is bejelentette, elismerik Venezuela ideiglenes államfőnek Juan Guaidót.

Egy ottani civil szervezet szerdai közlése szerint eddig legkevesebb 13-an haltak meg Venezuelában zajló kormányellenes tüntetéseken. A szociális konfliktusok elemzésével foglalkozó szervezet Twitter-üzenetében adott hírt 13 halálos áldozatról, hangsúlyozva, hogy csak azokat a halottakat vette számba, akiket azonosítottak. Az összegzésből kiderül, hogy három ember caracasi, a többiek vidéki városokban tartott tüntetéseken haltak meg. 

Luis Almagro, az amerikai államok washingtoni székhelyű szervezetének főtitkára hozzátette, hogy az AÁSZ minden erejével segíteni fogja a demokráciához való visszatérést Venezuelában. Egy - a helyzet feszültsége miatt - névtelenül nyilatkozó kanadai kormányforrás a Reuters hírügynökség szerint azt közölte, Kanada is el fogja ismerni Juan Guaidót ideiglenes elnökként.

Caracasban, illetve Venezuela több nagyvárosában százezrek vonultak utcára szerdán, hogy követeljék Nicolás Maduro államfő lemondását és az ellenzéki többségű parlament elnökének államfővé kinevezését.

Maduro: ez államcsíny

Államcsínynek nevezte Nicolás Maduro hivatalban lévő venezuelai elnök, hogy Juan Guaido ideiglenes államfőnek nevezte ki magát. A caracasi elnöki palotánál összegyűlt támogatóihoz szólva Maduro a szocializmus védelmére szólított fel, és a tömegnek címezve szavait azt mondta: "itt senki sem adja meg magát". Hozzátette, Venezuelának joga van ahhoz, hogy szuverén ország legyen. Felszólította a hadsereget, hogy őrizze meg egységét és a fegyelmet.

Juan Guaidó bejelentése után a latin-amerikai országok többséget, valamint az Egyesült Államok is jelezte, hogy elismeri az ellenzéki politikust átmeneti elnökként, és támogatni fogja őt a demokrácia helyreállításában Venezuelában.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?