Milyen lesz a brit kiválás?

Minden korábbinál fontosabb most a felkészülés folytatása az Egyesült Királyság rendezetlen európai uniós kiválásának lehetőségére, a jelek szerint ugyanis ez az első számú forgatókönyv, még akkor is, ha a brit parlament alsóházának többsége ellenzi - hangsúlyozta Michel Barnier uniós Brexit-ügyi főtárgyaló szerdán Brüsszelben.

Barnier rámutatott: nem akadályozza meg a megállapodás nélküli kilépést, hogy a londoni törvényhozás képviselőinek túlnyomó része ellene van, arra lenne szükség, hogy a többség felsorakozzon valamelyik megoldás mellett. „Minden korábbinál fontosabb a felkészülés a kemény Brexit esetére, azonban én továbbra is remélem, hogy ezt sikerül elkerülnünk" - fogalmazott.

Ezzel szemben Londonban Theresa May brit kormányfő arról beszélt, hogy a a brit EU-tagság megszűnésének (Brexit) elhalasztása semmit nem oldana meg. A konzervatív párti kormányfő a képviselői kérdések és azonnali miniszterelnöki válaszok szokásos szerda délutáni alsóházi félórájában - az ellenzéki Munkáspárt vezetője, Jeremy Corbyn kérdésére, hogy garantálja-e a megállapodás nélküli Brexit elkerülését - kijelentette: az utóbbi időben benyújtott képviselői módosítások célja olyan helyzet előállítása, amelyben Nagy-Britannia nem lépne ki az EU-ból a törvényben is meghatározott március 29-i határnapon.

May szerint azonban ez nem oldaná meg a felmerült problémákat, valamikor mindenképpen eljön a döntés pillanata, és a döntési lehetőségek mindig ugyanazok lesznek: megállapodás nélküli Brexit, megállapodásos Brexit, vagy a Brexit elmaradása.

Kapcsolódók

Kimaradt?