Berlin: Moszkvának le kell állnia a rakétaegyezmény megsértésével

Oroszországnak fel kell hagynia a szárazföldi állomásoztatású közepes és rövid hatótávolságú nukleáris fegyverek felszámolásáról (INF) szóló szerződést megszegő magatartásával, hogy ez a megállapodás fennmaradhasson - közölte szerdán Heiko Maas német külügyminiszter Berlinben.

A tárcavezető a nap folyamán készül az Egyesült Államokba, hogy amerikai hivatali partnerével, Mike Pompeóval tárgyaljon az INF-szerződés megmentéséről.

A miniszter háromnapos amerikai útja előtt közölte: a leszerelési szerződésről már egyeztetett Szergej Lavrov orosz külügyi tárcavezetővel. "Beszéltem orosz kollégámmal erről; elmondtam neki, számítunk Oroszországra, hogy helyesbíti szerződéssértő magatartását, s lebontja manőverező robot-repülőgépeit, esélyt adva ezzel az INF-egyezménynek" - jelentette ki Maas.

Ismételten felszólította Moszkvát, hogy "igazolhatóan szabaduljon meg tiltott manőverező robot-repülőgépeitől". Hozzátette: "Fontos számunkra a NATO-n belüli szoros egyeztetés, amely kiterjed egy INF-szerződés nélküli lehetséges jövő megvitatására is".

Moszkva úgy tudja, az USA felmondja az INF-szerződést

Szergej Rjabkov orosz külügyminiszter-helyettes szerdán, a Moszkvához közeli Kubinkában arról beszélt, hogy az Egyesült Államok közölte Oroszországgal, véglegesen eldöntötte: felmondja az INF-szerződést.

Rjabkov emlékeztetett rá, hogy Washington korábban jelezte: február 2-tól felfüggeszti az INF-szerződésben rögzített kötelezettségeinek teljesítését, ha Moszkva nem semmisíti meg a 9M729 típusú manőverező robot-repülőgépét, amely az amerikai fél szerint sérti a megállapodást. A külügyminiszter-helyettes és Mihail Matvejevszkij altábornagy, az orosz rakéta- és tüzérségi erők parancsnoka valótlannak nevezte a szerződésszegésről szóló állítást.

Matvejevszkij azt állította, hogy a 9M729-es "szárnyas rakéta", amely az Iszkander-M rendszer részét képezi, és műszaki paraméterei alapján nem képes arra, hogy megsértse az INF-szerződést. Mint mondta, az eszköz nem alkalmas annyi üzemanyag hordozására, hogy a hatótávolsága elérje a megállapodásban megszabott 500 kilométeres korlátozást.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?