Illegitimnek tartja a venezuelai elnököt az amerikai alelnök

Eltávolítanák az amerikaiak Madurót Venezuela éléről, és az ellenzéki vezetőt látnák szívesen a helyében.

Az amerikaiak és Donald Trump elnök nevében üzent a szerdán tüntetésre készülő venezuelaiaknak Mike Pence amerikai alelnök. Azt mondta, országa támogatja őket abban, hogy felemeljék szavukat a szabadságukért.

Nicolás Maduro másodszor megválasztott elnököt diktátornak nevezte, akinek nem legitim a hatalma, hiszen nem "szabad és fair" választáson győzött, és bezárja azokat, akik ellenzik őt.

Pence azt mondta, egyedül az országgyűlést támogatják, mivel azt tekintik legitimnek, illetve annak elnökét, az ellenzéki Juan Guaidót. Tőle azt kérte, érvényesítse a testület alkotmányos erejét, kiáltsa ki Madurót bitorlónak és hozzon létre átmeneti kormányt.

Maduro: puccsra készülnek

Nicolás Maduro elnök szerint Pence puccsot készít elő, ezért felülvizsgálják diplomáciai kapcsolataikat az USA-val. Madurót január 10-én iktatták be, a választások tisztasága pedig valóban vitatható – bár egyes latin-amerikai szakértők szerint ez nem igaz.

A venezuelai alelnök, Delcy Rodriguez szerint szintén puccskísérletről van szó. "Jenki, menj haza" - üzente az amerikai alelnöknek, úgy fogalmazva: Pence-nek nincs munkája, ezért Venezuelát akarja vezetni.

Guaidó lenne a vezető

A országgyűlés elnöke ugyanakkor azt mondta, az ellenzék pénzügyi támogatást keres és a növekvő külföldi adósság rendeződését, amennyiben elismernék mint törvényes kormányt. Az amerikai Bloomberg című lap szerint Guaidó agresszívan próbálja elérni a venezuelai hadseregnél és külföldi kormányoknál, hogy őt ismerjék el az állam vezetőjeként.

Kapcsolódók

Kimaradt?