Japán már idén ősszel újraindítaná atomreaktorait

A japán kormány már idén ősszel újraindítaná, a két évvel ezelőtti fukusimai katasztrófa után, biztonsági okokból leállított atomreaktorokat, írta a Jomiuri Simbun japán napilap. Egyes lapértesülések szerint a nukleáris energiatermelés újraindítása elengedhetetlen a kormány növekedési stratégiájának megvalósításához.Japan-Nuclear-Reactor-617x416

„A gazdaságos és stabil energiaellátás biztosítása alapvető feltétele a nemzet ipari versenyképességének és gazdasági talpra állásának” − mondta Abe Sindzó miniszterelnök egy kormánybizottság ülésén, aki akár a népszerűségvesztést is kockáztatná, csakhogy a reaktorok újraindulhassanak. A magánszektor képviselői is az energiaellátás biztosításának fontosságára hívták fel a figyelmét.

A reaktorok újraindításához azonban a kormánynak nem csak a helyi önkormányzatok, de a kormánytól független atomenergetikai hatóság beleegyezését is meg kell szereznie. A hatóság pedig már jelezte, hogy jelenleg az ország egyetlen létesítménye sem felel meg a 2011-es fukusimai katasztrófát követően kidolgozott új biztonsági előírásoknak. Abe ettől függetlenül abban bízik, hogy őszre sikerül megszerezni minden engedélyt az újraindításhoz.

Japán 50 működőképes reaktorából jelenleg kettő üzemel a reaktorok biztonságával kapcsolatos félelmek miatt. A fukusimai katasztrófa előtt a nukleáris erőművek Japán energiaellátásának a 30 százalékát adták, azóta viszont az ország áramtermelésének 90 százalékát importált földgázból fedezik, amelynek ára a jen gyengülése miatt folyamatosan nő.

Kimaradt?