F-22-eseket küldött az Egyesült Államok Dél-Koreába

A Koreai-félszigeten kialakult rendkívül feszült helyzet közepette az Egyesült Államok vadászgépeket küldött Dél-Koreába. Mindezt az amerikai hadsereg egy magas rangú tisztségviselője jelentette be helyi idő szerint vasárnap este Washingtonban.

A bejelentés szerint F-22-es típusú Raptor gépekről van szó, amelyek radaron nem követhetők. A gépek - amelyek eddig a Japánban lévő kadenai támaszponton állomásoztak - részt vesznek az Egyesült Államok és Dél-Korea jelenleg zajló nagyszabású hadgyakorlatán. A hadsereg képviselője nem közölte, hogy hány gépet irányítottak át Dél-Koreába.raptorkorea

Dél-Korea fokozza a számítástechnikai fenyegetések elleni fellépését is, és az Egyesült Államokkal karöltve különféle forgatókönyveket készít elő annak végrehajtására - jelentette be Szöulban a védelmi minisztérium azzal összefüggésben, hogy az utóbbi időben több hackertámadás is érte a Koreai Köztársaság vezető bankjainak és televíziós csatornáinak a szervereit.

Az ezzel összefüggésben teendő lépésekről a minisztérium hétfőn tájékoztatta Pak Gun Hje köztársasági elnököt annak a beszámolónak a keretében, amelyet az észak-koreai fenyegetőzésekkel kapcsolatos biztonsági tervekről tartottak. Jóllehet, egyelőre nem tudták meghatározni az utóbbi időkben a dél-koreai szerverek ellen végrehajtott hackertámadások forrásait, szöuli katonai szakértők szerint elképzelhető, hogy azokhoz közük volt Észak-Koreának. A szöuli minisztérium most arról adott tájékoztatást, hogy Dél-Korea a számítástechnika területén is együttműködik az Egyesült Államokkal a védelmi intézkedések kidolgozásában, valamint ezen a területen az általános gyakorlat és a megfelelő technológia alkalmazásában.

Hírügynökségi jelentés szerint 2010 elején hozták létre Dél-Koreában a különleges kibernetikai parancsnokságot, ahol jelenleg mintegy 400-an dolgoznak. Észak-Koreában ugyanakkor mintegy 3000-re becsülik azoknak a hackereknek, illetve számítástechnikai specialistáknak a számát, akiket egy elitegység tagjaiként arra képeztek ki, hogy számítógépes hálózatokba hatoljanak be információszerzés céljából, vagy azért, hogy vírusokat juttassanak a rendszerekbe.

Az Egyesült Államok és Dél-Korea fegyveres erői július elejére dolgozzák ki az e területen követendő gyakorlat stratégiáját, amelynek igazi vizsgája majd a szövetségesek augusztusban tartandó közös hadgyakorlatán lesz. Az erre vonatkozó tárgyalásokat a múlt évben kezdték meg az Egyesült Államok és Dél-Korea képviselői.

Észak-Korea szombaton jelentette be, hogy kihirdette a hadiállapotot Dél-Koreával szemben.

Kimaradt?