Nem számít román rohamra a német munkaügyi hivatal

Várhatóan nem emelkedik jelentős mértékben a Romániából és Bulgáriából Németországba költöző munkavállalók száma a német országos munkaügyi hivatal (BA) becslése szerint 2014-től, amikortól feloldják a két uniós tagország állampolgáraira vonatkozó munkavállalási korlátozásokat.Frank-Juergen-Weise

Frank-Jürgen Weise, a BA igazgatóságának elnöke a Die Rheinische Post című lap húsvéti számában úgy nyilatkozott, hogy a vándorlási mérleg - a be-, és a kivándorlók különbözete - évente 100 ezer és 180 ezer között lehet 2014-től. Ez nagyjából megfelel az EU-hoz 2004-ben csatlakozott kelet-közép-európai országok állampolgárait sújtó munkavállalási korlátozások felszámolása, vagyis 2011 májusa óta tapasztalható trendnek.

Németországban az utóbbi hetekben feltűnést keltett egy jelentés, miszerint az újabb munkaerőpiaci nyitás a szegénység elől menekülők hullámát indítja Romániából és Bulgáriából Németországba, ami jelentősen megterheli majd a szociális ellátórendszert. 

A német munkaügyi hivatal vezetője ezekkel az aggodalmakkal kapcsolatban úgy vélte: a feketemunka és a szegénység előli menekülés jelensége valóban megfigyelhető, "de nem meghatározó a munkaerőpiacon". A 2011-es nyitás előtt is voltak hasonló aggodalmak, de végül nem igazolódtak be - tette hozzá.

Kimaradt?