Halálra ítéltek egy kanadai állampolgárt Kínában

Halálra ítélt hétfőn egy kínai bíróság egy kanadai állampolgárt kábítószer-csempészet vádjával. Az eset várhatóan ismét próbára teszi a két ország közötti kapcsolatokat, amelyek feszültek azóta, hogy decemberben Kanadában letartóztatták Meng Van-csout, a Huawei globális pénzügyi igazgatóját.

Robert Lloyd Schellenberg ügyét az északkelet-kínai Liaoning tartományban lévő Talien város középfokú népbírósága tárgyalta újra, és döntött a halálbüntetés kiszabása mellett az után, hogy a vádlott megfellebbezte az eredetileg rá kiszabott 15 éves börtönbüntetést – tudatta a testület a honlapján megjelentetett közleményében.

Justin Trudeau kanadai miniszterelnök elítélte a döntést. „Rendkívül aggasztó számunkra, mint kormánynak, ahogy minden nemzetközi barátunk és szövetségesünk számára is aggasztónak kell lennie, hogy Kína úgy döntött: önkényesen kezdi alkalmazni a halálbüntetést (…), ahogy ebben az esetben (tette)” – mondta újságíróknak a kanadai fővárosban.

A bíróság szerint Schellenberg „összeesküdött másokkal” annak érdekében, hogy 222 kilogramm metamfetamint csempésszen Kínából Ausztráliába 2014 végén. A kínai állami televízió egyik riportja szerint a vádlott azzal védekezett a bíróságon, hogy turistaként járt Kínában, és bűnözők „csalták tőrbe”. A Talien városi középfokú népbíróság egy másik közleményében tudatta: Schellenbergnek joga van fellebbezni az ítélethirdetéstől számított 10 napon belül a liaoningi legfelsőbb bíróságnál.

A liaoningi legfelsőbb bíróság tavaly decemberben rendelte el az ügy újratárgyalását, miután az ügyészség azzal érvelt, hogy az eredetileg kiszabott 15 éves börtönbüntetés „túl enyhe” volt, és nem volt „megfelelő”.

Peking államtitoknak minősíti az évente Kínában kivégzett emberek számát, amelyet nemzetközi emberi jogi szervezetek körülbelül 2000-re becsülnek.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?