A brit külügyminiszter szerint leállhat a brexit-folyamat

A brit külügyminiszter szerint ha a londoni alsóház elutasítja a brit EU-tagság megszűnésének feltételrendszeréről kidolgozott megállapodást, az egész brexit-folyamat leállhat.

Az alsóház a jövő héten, várhatóan kedd este szavaz a brexit-megállapodásról, de egyelőre nincs meg a többség az EU-val elért 585 oldalas egyezség elfogadásához.

Jeremy Hunt a BBC brit közszolgálati rádió pénteki hírmagazinjának nyilatkozva elismerte, hogy a parlamenti aritmetika nehézségeket jelent a megállapodás elfogadtatásában. Kijelentette ugyanakkor: ha a képviselők elutasítják a brexit-egyezményt, annak nem valamilyen másféle Brexit lenne a következménye, hanem "Brexit-bénultság", amely végső soron elvezethet oda, hogy "nem lesz semmiféle Brexit".

A külügyminiszter szerint ez "hihetetlen kárt" okozna a nép és a politika közötti bizalmi viszonyában, és Nagy-Britannia külföldi megítélésének sem tenne jót, ha nem tudná teljesíteni saját döntését a kilépésről.

Az elmúlt időszakban Theresa May miniszterelnök is több nyilatkozatában úgy fogalmazott, hogy ha az alsóház nem fogadja el a brexit-feltételekről szóló megállapodást, az annak a kockázatával járna, hogy Nagy-Britannia megállapodás nélkül kerül ki az Európai Unióból, vagy egyáltalán nem lesz brexit.

Liam Fox külkereskedelmi miniszter a minap egy lapinterjúban úgy fogalmazott: ha a parlament nem fogadja el a brexit-megállapodást, akkor nem sokkal haladná meg az 50 százalékot annak az esélye, hogy az Egyesült Királyság a brexit március végén esedékes időpontjában valóban kilép az Európai Unióból. Fox is úgy vélekedett, hogy a jövő héten esedékes alsóházi szavazáson két választás lehetséges: a brexit-megállapodás elfogadása, vagy az, hogy nem lesz brexit.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?