Romániával közösen lépne fel az EU-ban Orbán Viktor az érdekérvényesítésért

Magyarország nem áll messze attól, hogy Romániával közösen lépjen fel az EU-ban az érdekérvényesítésért – jelentette ki szerdán Orbán Viktor a Kormányinfón. A magyar kormányfő rendhagyó módon olyan sajtótájékoztatót tartott, ahol gyakorlatilag bárki kérdezhetett.

Orbán Viktor beszélt az idei EP-választások tétjéről, érintett külpolitikai kérdéseket, ismertette  magyar gazdaság fontosabb adatait, majd az újságírói kérdésekre válaszolt. Azokra is, amelyek a magyarországi médiaügyekre, barátai és rokonai meggazdagodására vagy az illiberalizmusra vonatkoztak.

Az EP-választás kapcsán hangsúlyozta: eddig csak Magyarországon mondhatták el az emberek a véleményüket a bevándorlásról, a többi európai országban erre nem volt mód. Ezért a májusi voksolás nagy lehetőség az európaiaknak, hogy elmondják véleményüket - mutatott rá. Közölte: Magyarország célja, hogy az EU minden intézményrendszerén belül, minden intézményben kerüljenek többségbe a bevándorlásellenes erők, az EP-ben, utána a az Európai Bizottságban, majd a nemzeti parlamenti választások eredményeként az Európai Tanácsban.

A kormány regionális politikájáról a miniszterelnök azt mondta: Szent István-i örökség a Kárpát-medencei népek együttműködésének kultúrája, a magyarokkal való együttműködéssel pedig mindenki jól jár. Történelmi teljesítménynek nevezte, hogy Magyarország Szlovákiával közösen lép fel az EU-ban az érdekérvényesítésért, és szerinte "nem vagyunk messze attól, hogy ezt a románokkal is közösen meg tudjuk tenni". Szavai szerint a magyar regionális külpolitika stabilizálja Európát, azon belül Közép-Európát.

Korrupció

A korrupció magyarországi szintjéről érdeklődő újságírónak Orbán Viktor azt felelte: a korrupciónak nincs elfogadható szintje, a zéró tolerancia a helyes, az pedig, hogy Magyarország minden évben jobban teljesít, önmagában cáfolja azt az állítást, amely szerint Magyarországon az európai átlagot meghaladó korrupció lenne. Azt is hangsúlyozta, hogy Európában Magyarországon hatályos a legszigorúbb képviselői vagyonbevallási törvény, és szerinte egyébként alig van olyan európai politikus, aki kibírná, hogy 30 éven keresztül ilyen részletesen ki kelljen terítenie a magánéletének a lapjait.

Jobboldali médiaalapítvány

A jobboldali médiaalapítvány létrehozását érintő felvetésre kijelentette: ténykérdésnek tekinti, hogy Magyarországon ma baloldali, liberális, kormányellenes médiatöbbség van. A legnagyobb televízió, a legnagyobb hetilap, a legnagyobb internetes platform, talán még a legnagyobb országos politikai napilap is kormánykritikus, baloldali és liberális - mondta. Az szerinte lényegtelen, hogy az ezzel szembenálló irányokat képviselő médiumok egyben vannak vagy külön. "Többen vannak ellenem önök közül, mint velem" - válaszolta az őt kérdező újságírónak.

Incidens az MTV-nál

Az MTVA székházában tartott decemberi ellenzéki akcióról Orbán Viktor azt közölte: a parlamenti képviselők sem állhatnak a törvény fölött, és természetesen joguk van a képviselőknek bemenni bármely közintézménybe tájékozódás céljából, de nincs joguk az intézmény működését megzavarni, a működtetést átvenni, például eldönteni, hogy mit olvasnak be és mit nem.

Riasztónak, aggasztó jelenségnek nevezte, hogy Németországban, a rend, a törvényesség és a jogtisztelet hazájában megvertek egy politikust. Tüntetni, sztrájkolni mindenkinek joga van - mondta -, de a törvényesség határainak átlépése nem engedhető meg. Azt kérte, senki ne alkalmazzon erőszakot, és kifejezetten aggályosnak nevezte, hogy parlamenti képviselők fizikai erőszakot alkalmaznak, például nem engedik felmenni a plenáris ülést levezető elnököt a pulpitusra, mert ezzel "rendkívül rossz példát mutatnak", és ezzel szemben nyilvánosan állást kell foglalni.

Barátai meggazdagodása

Családtagjai, barátai gazdagodását firtató kérdésre azt válaszolta: üzleti kérdésekben nem nyilvánít véleményt, mert a magyar politika fontos kiindulópontja a politika és az üzlet elválasztása egymástól. "Ha valamelyik üzletember mégis politikával akarna foglalkozni", akkor erre nem lesz sok esélye - tette hozzá.

Soros György

Soros György személyével kapcsolatban arra hívta fel a figyelmet: akik úgy akarják megvédeni Soros Györgyöt, hogy állandóan a származásával hozakodnak elő, ártanak a magyar politikának és Sorosnak is. "Aki a származása mögé bújik a vita helyett, az gyáva" - jelentette ki.

A Klubrádió, a Magyar Hang, az Azonnali, a Mérce, a Direkt36 és az Alfahír újságírói nem vehettek részt a sajtótájékoztatón. Az akkreditációs kérésükre azt a választ kapták, hogy a nagyarányú médiaérdeklődésre való tekintettel nem jut számukra hely a teremben.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?