Szombaton Budapesten „újraalapították” a Fideszt

A dunaparti Bibó-szobornál egy tucatnyi ember gyűlt össze szombaton Budapesten, hogy egy sajtótájékoztatón újraalapítsa a Fideszt - írta az Index. "Szeretnénk bejelenteni a Fiatal Demokraták Szövetségének újbóli megalakítását" - kezdte Molnár Péter, a párt egykori alapítója és alelnöke, aki szerint a ma működő párt már nem az igazi Fidesz, csak egy utódpárt, ami szembemegy a megalakulásakor hirdetett értékekkel.

"A Fidesz arra jött létre, hogy kiálljon az alkotmányosságért, hogy küzdjön az önkényuralom ellen, és ne engedje, hogy bárkinek korlátlan hatalma legyen"- mondta Molnár, aki szerint azért van szükség az újraalapításra, mert tévedésben van az ország és a nemzetközi média: azt hiszik, hogy aki kormányoz, az a Fidesz.fidesz

Pedig szerinte a mostani párt csak a hatalmát építi, ennek alkotmányos korlátait bontja le, ezért csak egy utódpárt, amire ne használja senki a Fidesz kifejezést. Egy későbbi felszólaló, Bartók György szerint éppen a Fidesz volt az, ami a 90-es években forradalmasította a politika nyelvét, és bár sok szerepe van a politikai döntéseknek, a nyelv legalább annyira fontos.

Molnár Péter anyukája szerint nagy csalódás volt, amikor megváltoztak a korábban csillogó szemű fiatalok, pedig a 90-es évek elején még kopogtatócédulát is gyűjtött nekik, Handó Tünde és Szájer József kisfiának pedig kiskabátot kötött. "Érthetetlen, hogyan változhatnak meg valakik ennyire" - mondta, majd megjegyezte, hogy szerinte a Fidesz átveri az embereket, a legtöbben nem is értesülnek a hírekről.

Többen a párt egykori rendszerváltó programjából olvastak fel részleteket a nemzetről, a gazdaságról a szabad oktatásról és az alkotmány védelmének fontosságáról, majd megjegyezték, hogy "erre lehet építeni". Mint ahogy a szavakra is, mint ismét kiderül, hiszen Molnár szerint a szavak meghatározzák a létünket, így fontos, hogy ezentúl senki ne hívja Fidesznek a Fideszt. "Mi vagyunk a Fidesz, ilyen értelemben több Fidesz kell az országba" - mondta Molnár Péter, majd feloszlott az építkezések miatt fekete lepellel letakart Bibó-szobor előtt tartott mini-performansz.

Kimaradt?