Erdő Péter nem tartotta reálisnak pápai esélyeit

Erdő Péter bíboros az M1 Az Este című műsorában beszélt Nagypéntek történelmi eseményeiről, arról, hogy Jézus története - amelyet az Újszövetség könyvei konkrétan és kézzelfoghatóan írnak le - azonban nem a halállal, hanem a feltámadással fejeződik be a Földön.

A világsajtóban megjelent, őt a pápai tisztségre esélyesnek említő hírekre úgy reagált: "én ezt az egészet, ahogy megjelent a világsajtóban, nem tartottam igazán reális dolognak, viszont az is megtiszteltetés, hogy az embernek a neve egyáltalán eszébe jut valakinek". Rámutatott: egy nem Európából érkező pápa nagyon jól kifejezi azt, hogy "az egész emberiségnek szól a küldetésünk", az európai katolikusoknak pedig meg kell fogalmazniuk "a katolicizmusnak a sajátosan európai feladatát az egyetemes küldetés keretein belül".erdo

Erdő Péter felhívta a figyelmet arra: nem szabad az egyes közösségekre nyomást gyakorolni, hogy felejtsék el a nyelvüket, kultúrájukat. Véleménye szerint "az ésszerű integráció lehetőségét felkínálva" lehet a bevándorlók közösségeivel a kapcsolatot megteremteni, erre jó példa a francia katolikus iskolák működése, ott jelentős számú muzulmán diák tanul, és a legtöbb helyen nincs konfliktus.

Megemlítette: azon dolgoznak, hogy a plébániák közösségei missziós tevékenységet is folytassanak a környezetükben. Ennek alapján húsvét után egy héttel kezdődik és öt hétig tart majd három budapesti téren a neokatekumenális mozgalom, azaz a napjainkhoz igazított hittanoktatás utcai missziója. Ugyanígy tovább lehet adni az örömhírt a kórházi lelkigondozásnál és a házi beteglátogatásokon, valamint a börtönökben is - tette hozzá.

A bíboros beszélt arról, hogy az internet világában új missziós lehetőségek nyílnak, amelyek segítségével "bizonyos lényeges dolgokra koncentrálunk, és azokra fel tudjuk hívni a figyelmet", akár a YouTube-ra tett rövid történetekkel is.

Kimaradt?