Negyedmillió ukrán rendelkezik kettős állampolgársággal

Mintegy 250 ezren rendelkeznek Ukrajnában valamelyik szomszédos ország állampolgárságával is, azaz az ukrán mellett egyben magyar, orosz vagy román állampolgárok - írta pénteki számában az Ukrajinszkij Tizsdeny című hetilap.

A lapnak nyilatkozó szakértők szerint 70-80 ezren rendelkeznek egyszerre ukrán és orosz állampolgársággal. Számuk kevésnek tűnik a csaknem 46 milliós Ukrajnában, ahol a becslések szerint a lakosság több mint a 17 százaléka tartozik az orosz kisebbséghez. A szakértők ezt azzal magyarázták, hogy az orosz hatóságok nem pártolják a kettős állampolgárság intézményét. Az orosz okmányokért folyamadó ukránoknak általában le kell mondaniuk ukrán állampolgárságukról. ukran

Az újság emlékeztetett arra, hogy az ukrán parlament előtt van egy törvényjavaslat a kettős állampolgárság engedélyezéséről. Az előterjesztés szerzője, Lev Mirimszkij független képviselő azzal indokolta februárban benyújtott indítványát, hogy nem hivatalosan 5-10 százalékra tehető a kettős állampolgársággal rendelkező ukránok száma. Pontos adatok nincsenek, csak becslések.  A honatya úgy tudja, hogy 5 millió ukrán dolgozik külföldön, közülük sokan idővel felveszik a másik ország állampolgárságát, s ezzel arra kényszerülnek, hogy lemondjanak az ukránról. A javaslat szerzője szerint nem kellene Ukrajnának emiatt állampolgárokat veszítenie.

Eközben Oroszországban is könnyítenék az áttelepülő orosz nemzetiségű ukránok számára az orosz állampolgárság megszerzését. Az orosz parlament már tárgyalt egy törvényjavaslatot, amely a korábbival ellentétben az állampolgárság megszerzését nem köti ahhoz a feltételhez, hogy a kérelmezőnek előzőleg legalább öt évig az országban kelljen tartózkodnia. Ezzel kapcsolatosan a lap kiemelte, hogy a hivatalos adatok szerint tavaly 63 ezren hagyták el Ukrajnát és telepedtek le Oroszországban, azaz egy év alatt annyian, mint a megelőző hat esztendőben összesen.

Ukrajnában a jelenleg hatályos, tavaly októberben elfogadott szabályozás szerint pénzbírsággal sújtható az, aki eltitkolja kettős állampolgárságát.

Kimaradt?