Hivatalos: Japán 30 év után kilép a bálnavadászatot korlátozó egyezményből

Japán több mint 30 éve csatlakozott ahhoz a Nemzetközi Bálnavadászati Bizottsághoz, amely betiltotta a kereskedelmi célú bálnavadászatot. Bár a szigetország eddig is kijátszotta a moratóriumot, és tudományos célzattal ejtette el a bálnákat, amelyek húsa később a japánok asztalára került, júliustól semmi sem áll majd a bálnavadászok útjába.

Szuga Josihide, a japán kabinet főtitkára közölte, hogy a szigetország bálnavadászata saját felségvizeire és a hozzá közeli tengerekre korlátozódik, az Antarktisz körüli vizeken, ahol eddig tudományos kutatások címén ejtettek el évi néhány száz védett tengeri emlőst, nem tervezik a vadászat folytatását.Korábbi értesülések szerint a kilépés január 1-jén lép hatályba, ami azt jelenti, hogy Japán fél év múlva kezdheti meg a kereskedelmi célú bálnavadászatot.

Az IWC 1986-ban állapodott meg a kereskedelmi bálnavadászat szüneteltetéséről a kihalás fenyegette állatok védelme céljából. Japán két évvel később csatlakozott a moratóriumhoz.

A japán kormányra nagy nyomást gyakorolnak az ottani halászok, hogy újból engedélyezze a bálnavadászatot, és Tokió azzal érvelt a nemzetközi fórumokon, hogy az elmúlt három évtizedben elég idejük volt a vészesen megfogyatkozott bálnapopulációknak a regenerálódásra.

Japán 2007-ben is fenyegetőzött a kilépéssel, de akkor az Egyesült Államok és több más ország rábeszélte a maradásra.

A bálnavadász országok szervezete jelenleg erősen megosztott, ugyanakkor 48:41 arányban még mindig többségben vannak a vadászati tilalom fenntartásának hívei.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?