Saját számlájára gyűjtötte a szíriai árváknak szánt adományokat a vezető német újságíró

Feljelenti a Der Spiegel egykori alkalmazottját, Claas Relotiust, akit azzal vádol, hogy saját célokra használta fel azokat az adományokat, amelyeket szíriai árváknak küldtek az olvasók egy kétes hitelű cikke nyomán, írja a news.ro.

A vezető német lap úgy tudja, hogy Relotius gyűjtésre szólította fel az olvasókat, de az adományok célpontjául saját bankszámláját adta meg.A 33 éves Claas Relotius korábban beismerte, hogy kitalált történetekkel és személyekkel színesítette több cikkét is az elmúlt években, és december 16-án beadta a felmondását a lapnál. A Der Spiegel szerdán hozta nyilvánosságra az esetet.

Ezután több olvasó jelezte, hogy az újságíró e-mailben kért adományokat azoktól, akik egy 2016 nyarán megjelent cikke kapcsán írtak neki. A cikk törökországi utcákon élő szíriai árvákról szólt, és egy török fotós, Relotius korábbi munkatársa is jelezte, hogy súlyos valótlanságokat tartalmaz.

Claas Relotius, aki eleinte szabadúszóként, másfél éve pedig alkalmazottként dolgozott a Der Spiegelnek, több rangos újságírói díjat kapott (Deutsches Reporterpreis, CNN, az év újságírója - 2014, European Press Prize - 2017) hamis információkat tartalmazó cikkeiért.

Kapcsolódók

Kimaradt?