Csak egyetlen ember kedvéért függesztené fel a sztrájkot a BBC

A tervezett elbocsátások ellen tiltakozva léptek sztrájkba csütörtökön a BBC alkalmazottai csütörtökön, akik pénteken közölték: csak abban az esetben lennének hajlandóak felfüggeszteni a munkabeszüntetést, ha meghalna Nelson Mandela - írja a BBC.

ap nelson mandela dm 121226 wgTüdőfertőzése kiújulása miatt csütörtökre virradó éjjel szállították ismét kórházba a volt dél-afrikai elnököt.

A BBC munkatársai már nem reagálnának ilyen egyértelműen, ha Margaret Thatcher távozna az élők sorából. Elmondásuk szerint még nem gondolkodtak rajta, mit tennénnek halála esetén.

A sztrájkot a brit újságíró-szakszervezet (NUJ), illetve a műszaki személyzetet képviselő BECTU érdekvédelmi csoport hirdette meg. A munkabeszüntetés azonnal éreztette hatását: a BBC televízió két hírcsatornája, a csak Nagy-Britanniában fogható BBC News, illetve a csak külföldre sugárzó BBC World élő hírműsorai leálltak, és helyettük mindkét állomás korábban felvett, dokumentumjellegű műsorokat kezdett közvetíteni.

A BBC News romániai idő szerint 15 órakor kezdődő egyórás napközbeni fő hírmagazinja csütörtökön csak félórás volt, és a szokásos kettő helyett egy műsorvezetővel jelentkezett.

A brit közszolgálati médiatársaság a költségtakarékosság jegyében öt év alatt hozzávetőleg kétezer fővel akarja csökkenteni a 23 ezres alkalmazotti létszámot és 20 százalékkal a kiadásokat. A BBC jórészt önkéntes felmondásokkal, illetve a távozók státusának felszámolásával tervezi végrehajtani a leépítést, ám eddig 110 olyan munkatársnak is felmondtak, akik nem akarták munkaviszonyuk megszüntetését.bbc

A leépítési hullám előzményeként a brit kormány a 2016-2017-es pénzügyi évig a jelenlegi 145,50 fontos szinten befagyasztotta a BBC bevételeinek zömét adó éves előfizetési díjat. Előzetes becslések szerint ez reálértéken 16 százalékos bevételcsökkenést jelent a társaságnak az adott időszakban. Ráadásul 2014-től a BBC Világszolgálat finanszírozását is az előfizetési díjakból kell majd megoldani.

Az 1932-ben alapított, külföldre sugárzó BBC World Service évi 272 millió fontos működési költségeit jelenleg a brit külügyminisztérium fedezi, de a brit kormány takarékossági intézkedéseinek keretében jövőre ez a finanszírozás megszűnik.

Gerry Morrissey, a BBC-sztrájkot meghirdető egyik érdekvédelmi szervezet, a BECTU főtitkára csütörtökön kijelentette: a szakszervezet tagjai szenvedik meg a BBC vezetésének azt az elképzelését, hogy jóval kisebb létszámmal is elő lehet állítani változatlan színvonalú műsorfolyamot. Morrissey szerint azonban a tömeges elbocsátások már most is eltúlzott munkaterhet rónak az állományra, az alkalmazottak egyre nagyobb stresszről számolnak be, és egyre több bejelentés érkezik tőlük arról is, hogy elöljáróik durván lépnek fel velük szemben.

Néhány héten belül ez a második sztrájkakció a BBC-nél. A cég újságírói február 18-án 24 órás munkabeszüntetést tartottak, amely szintén komoly fennakadásokat okozott a BBC hírszolgáltatásában; a társaság számos rádiós és televíziós hírműsorát törölni kellett, helyettük akkor is korábbi dokumentumműsorok ismétléseit sugározták.

Kimaradt?