Befejezik az éhségsztrájkot az előzetes letartóztatásban lévő katalán politikusok


-A A+

Befejezi az éhségsztrájkot az előzetes letartóztatásban lévő négy katalán politikus - jelentette be szóvivőjük csütörtökön Barcelonában.

Pilar Calvo hangsúlyozta: a tiltakozó akció elérte célját, mert azzal "láthatóvá" vált a fogvatartottak helyzete, illetve mert az alkotmánybíróság már elkezdett foglalkozni a jogorvoslati kérelmeikkel. "Nem véletlenül" - jegyezte meg. Jordi Sánchez, Josep Rull húsz, Jordi Turull és Joaquim Forn pedig tizenhét nappal ezelőtt kezdett éhségsztrájkba, mivel ügyükben igazságtalannak és diszkriminatívnak tartották az alkotmánybíróság eljárását.     

Beadványaikat, amelyekben egyebek mellett az előzetes letartóztatásuk ellen tiltakoztak, az alkotmánybíróság ugyan eljárásba vette, de jogerős döntést még nem hozott.

A tavaly októberben leváltott autonóm katalán kormány tagjai szerint az alkotmánybíróság ezzel akadályozta, hogy panasszal élhessenek az Emberi Jogok Európai Bíróságánál, amelyhez csak azután fordulhatnak ha minden hazai jogorvoslati lehetőséget kimerítettek.

A politikusok hétfőn negyven európai vezetőnek, köztük Theresa May brit kormányfőnek, Emmanuel Macron francia elnöknek, Angela Merkel német kancellárnak és Pedro Sánchez spanyol miniszterelnöknek küldtek levelet, amelyben beszámoltak akciójukról és annak céljáról, így emelve nemzetközi szintre a tiltakozást.

Szerda este Katalónia több korábbi vezetője, köztük Carles Puigdemont volt elnök is az éhségsztrájk befejezésére szólította fel a négy függetlenségpárti politikust. Életben kell maradniuk, meg kell őrizniük egészségüket, hogy az eljárásban meg tudják védeni magukat és részt vehessenek az ország jövőjének alakításában - állt a levélben.

Az alkotmánybíróság a múlt héten kezdte el napirendre venni a különböző katalán politikusoktól beérkezett panaszokat, amelyből összesen eddig mintegy harmincat kaptak. A testület visszautasította azokat a vádakat, miszerint szándékosan késleltetné ezeknek az ügyeknek a feldolgozását, hangsúlyozva, hogy minden esetben betartja a törvényben előírt határidőket.

A spanyol legfelsőbb bíróságon várhatóan jövő január második felében indulhat meg a per 18 politikus és civil szervezeti vezető ellen a 2017. október 1-jén alkotmányellenesen megtartott és rendőri erőszakba torkollott függetlenségi népszavazás megrendezése, valamint a katalán függetlenségi nyilatkozat elfogadása miatt.

 
EZT OLVASTA MÁR?

X