Folytatódik a magyarországi közmédia székháza előtti tüntetés

Újabb tüntetést szerveztek Budapesten hétfőn hat órára a közmédia (MTVA) székháza elé, azt követően, hogy több ellenzéki képviselő az előző éjszakát a székházban töltötte. A túlóratörvény miatt immár napok óta tartó összellenzéki tüntetésen felolvasták azt az öt pontba szedett követelést, amit be szerettek volna olvastatni a közmédiába, azonban erre nem kaptak lehetőséget. Egyes képviselőket korábban erőszakkal dobtak ki a székházból, másokat rendőrök szólítottak fel távozásra. Dulakodásig fajult a helyzet a képviselők és az MTVA biztonsági őrei között, tiltakozásul a képviselők arccal a földre feküdtek. Varju László DK-s képviselőt mentő vitte el. Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter szerint „óriási a felelősségük” az ellenzéki pártoknak az erőszakért a tüntetéseken.

Szél Bernadett országgyűlési képviselő a tüntetésen felolvasta az ellenzék öt követelését: 1. a rabszolgatörvény azonnali visszavonását; 2. kevesebb rendőri túlórát; 3. független bíróságokat; 4. Európai Ügyészséget; 5. független közmédiát. A Momentum elnöke szerint Szél Bernadett a közmédiájuk, aki Facebook-on élőben közvetítette az elmúlt órák történéseit. „Az ocsmány hazugsággyár nem a mi közmédiánk” – mondta Fekete-Győr András, a Momentum elnöke.

Sztrájk szervezését helyezték kilátásba, ha Áder János államelnök aláírja a túlóratörvényt. „Ha Áder aláírja a rabszolgatörvényt, akkor elindul a sztrájkok szervezése" – mondta Székely Tamás, a Magyar Szakszervezeti Szövetség alelnöke.

Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter szerint „óriási a felelősségük” az ellenzéki pártoknak az erőszakért a tüntetéseken. A túlóratörvénnyel kapcsolatban azt mondta, a munkavállaló önkéntes beleegyezése nélkül a jelenlegi túlóraszám egyetlen órával sem nőhet. Bármilyen munkaidőkeretre vonatkozó eltérés csak a munkaadók és munkavállalók megállapodása esetén kollektív szerződésben rögzítettek szerint lehetséges.

Feljelentést tett az MTVA az ellenzéki képviselők ellen. Közleményük szerint politikusok azzal próbálták megzsarolni az MTVA-t, hogy amennyiben nem teljesül a kívánságuk, akkor majd „bejön" az utcáról több ezer dühös ember. Mindeközben az utcán kövekkel, üvegekkel dobálták a rendőröket, egyiküket csaknem felgyújtották. Állításuk szerint az ellenzéki politikusok „zaklatták" és „kergették" a közmédia munkatársait és többször megpróbáltak elzárt területekre bejutni.

Sargentini napirendre venné a Magyarországgal szembeni eljárást

A legutóbbi fejlemények tükrében mielőbb napirendre kell venni az alapszerződés hetes cikke szerinti, Magyarországgal szemben megindított eljárást az uniós tagállamok kormányait tömörítő tanácsban – közölte Judith Sargentini európai parlamenti képviselő. A hetes cikk többlépcsős eljárást tesz lehetővé, amely az uniós alapértékek súlyos és rendszerszintű megsértése esetén végül akár az érintett tagország szavazati jogának felfüggesztésével vagy más komoly szankcióval is járhat.

A nemzetközi sajtó is beszámolt az elmúlt napok magyarországi fejleményeiről, többek között a BBC, a The Guardian, a The New York Times.

 

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?