Népszavazás lehet a sárgamellényesek követeléseiről

Országos szintű egyeztetések keretében fogják megvitatni Franciaországban a kormány ellen tüntető sárgamellényesek követeléseit, egyebek mellett az egyik legfontosabbat, az állampolgári kezdeményezésű népszavazás bevezetéséről szólót – idézte a Les Echos című francia internetes hírportál Édouard Philippe miniszterelnök szavait hétfőn.

A kormányfő kiemelte, hogy jó témaötletnek tartja a múlt héten bejelentett egyeztetésekre a tüntetők egyik legfontosabb követelését, az állampolgárok népszavazási kezdeményezéséről szólót, amely a politikai képviselet megreformálását jelentené. A népszavazás a demokrácia fontos része – jelentette ki, hozzátette azonban, hogy “nem mindenről, nem minden esetben” szükséges referendumot kiírni. Az állampolgári kezdeményezésű népszavazás bizonyos számú aláíró esetén lehetővé tenné a referendum kiírását akár a törvényhozók támogatása nélkül is.

Philippe beismerte továbbá, hogy a kormány hibát követett el, amiért nem figyelt eléggé az állampolgárok követeléseire. Hozzátette, meggyőződése, hogy az emberek változást akarnak, és reményei szerint a jövőben nagyobb összefogással folytathatják a reformokat. Hangot adott annak a véleményének is, hogy a múlt szombati újabb megmozdulásoknak az elmúlt hetek tüntetéseihez képest kisebb mérete összefüggésben van Emmanuel Macron államfő december 10-i bejelentésével, amelyben egyebek mellett egyeztetéseket ígért.

Az elnöki szóvivő a nap folyamán bejelentette, hogy Macron kedden tart megbeszélést minisztereivel és gazdasági szakértőkkel az országos szintű egyeztetések megszervezésével kapcsolatban. A találkozó miatt Macron nem utazik el Biarritzba sem, ahol útjára indítják a világ legfejlettebb iparú országait tömörítő G7 csoport soros francia elnökségét; az államfőt itt Jean-Yves Le Drian külügyminiszter képviseli majd. A francia elnökség alatt – jövő augusztusban – a délnyugat-franciaországi tengerparti városban tartják a G7 csúcstalálkozóját.

Macron december 10-i televíziós beszédében jogosnak nevezte a francia kormány szociális és adópolitikája ellen negyedik hete tüntető sárgamellényesek elégedetlenségét, a vele járó erőszakot ugyanakkor elfogadhatatlannak nevezte, és jelezte: tisztában van azzal, hogy egyes szavai sértőek lehettek a múltban. A köztársasági elnök “gazdasági és szociális rendkívüli állapotot” hirdetett ki, és elmondta: az a célja, hogy Franciaországban ezentúl mindenki méltó módon élhessen meg a munkájából.

Kapcsolódók

Kimaradt?