Putyinnak meggyűlt a baja a rapzenével

Az orosz elnök szerint kontrollálni kell a rapzenét, ha már betiltani nem lehet.

Ha lehetetlen megállítani a rapzenét, akkor irányítani kell - mondta Vlagyimir Putyin szombaton, Szentpéterváron, ahol kulturális tanácsadókkal találkozott. Mint felvázolta: a rapperek betiltása kedvezőtlen hatással bírna és csak hozzájárulna a népszerűségük növekedéséhez.

Putyin szerint a rapnek három pillére van: a szex, a drog és a tiltakozás. Ő elsősorban a drogok miatt aggódik, mert szerinte ez a nemzet lecsúszásához vezet. A "drog-propaganda" rosszabb a káromkodásnál - tette hozzá az Euronews beszámolója szerint.

Az elnök azt követően beszélt a zenéről, hogy több koncertet is betiltottak tulajdonosok és helyi hatóságok, illetve rövid időre letartóztatták az oroszországba közismert rappert, Husky-t. A 25 éves rapper egyébként nem elsősorban a Putyin által vélt három pillérre építi szövegeit: általában a szegénységről, korrupcióról és rendőri erőszakról rappel.

A rendőrök azzal az indokkal tartóztatták le, hogy fellépése során "szélsőséges" tartalmat fedeztek fel. A letartóztatás előtt Husky egy autó tetejéről kiáltotta - rajongói által körbevéve -, hogy "saját zenéjét fogja játszani, a legőszintébb zenét".

A történések miatt az elnúlt hónapkban komoly viták születtek különösen a fiatalok között - sokan a szovjet időszak cenzúráját emlegették.

Címlapi illusztrációnk forrása: RFE/RL

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?