Hajnalig tüntettek Budapesten a túlóratörvény miatt

Csütörtök estétől péntek hajnalig tüntettek Budapesten az egy nappal korábban megszavazott, korábban vitákat kiváltó túlóratörvény miatt.

A Kossuth téren és Szabadság téren összegyűlt tüntetők  a Lánchídhoz mentek, az Andrássy úton vonultak, majd az Oktogont elérve Országház felé vették az irányt. A rendőrök végigkísérték a tömeget, a Kossuth téren is várták őket.

Tüntetők magyarországi idő szerint 9 óra körül füstbombát dobtak a rendőrök közé, akik visszahajították azokat a tömeg közé. A sajtó tolakodásról számolt be, de olyan is akadt, aki rózsát tűzdelt a rendőrök egyenruhájára.

Az első könnygázakat nem sokkal később vetették be a tüntetők ellen a parlament főbejáratánál – szerdán még csak a paprikaspray-vel kezdtek, csütörtökön azonban rögtön a könnygázhoz nyúltak.

Fél tíz után már harmadszorra dobtak be könnygázat, helyszíni tudósítások szerint "nagyon alacsony volt a rendőrök ingerküszöbe", gumibotot szintén használtak. Fél tizenkettőkor már hetedszerre használtak könnygázat.

Éjfél után a tüntetők nagy része az Emberi Erőforrások Minisztériumának épületéhez indult, ahol szintén könnygázat használt a rendőrség. A Nyugatitól a Wesselényi utcáig a Nagykörúton a rendőrök több ízben megpróbálták elállni a tüntetők útját, ezért a tömeg több részre szakadt szét.

A rendőrség közleménye szerint két emberük sérült meg csütörtök este.

Donáth Annát, a Momentum alelnökét egy füstbomba meggyújtása miatt kiemelték a tömegből és a rendőrkapitányságra vitték. A politikus ügyvédjét sem engedték be, hogy beszéljen vele – a jogász szerint jogellenes módon. Momentumosok a helyszínen demonstráltak. A Jobbik Ifjúsági Tagozatának egy tagját szintén kiemelték a tömegből az este folyamán.

Pénteken és vasárnap szintén tüntetnek. A Jobbik elnöke bejelentette: péntekre vidéki hálózatukat is mogósítják.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?