Idén harmadával csökkent az Európába érkezők száma

Mintegy harmadával csökkent idén az illegálisan Európába érkezők száma a tavalyi adatokhoz képest: az év első tizenegy hónapjában összesen 138 ezer embert regisztráltak a főbb migrációs útvonalakon – írta jelentésében az uniós part- és határvédelmi ügynökség (Frontex).

A szervezet adatai szerint novemberben nagyjából 8800-an érkeztek a négy fő migrációs útvonalon keresztül az Európai Unióba, ami 44 százalékos csökkenést jelent az egy évvel korábbihoz képest. Értékelésében a Frontex kiemelte: idén minden bizonnyal alacsonyabb lesz a kontinensre érkezők száma, mint 2014 óta bármikor.

Az olaszországi visszaesés miatt a legfőbb belépési pontnak már lassan fél éve Spanyolország számít, ahol novemberben 4900 illegális határátlépést jegyeztek fel, 29 százalékkal többet, mint tavaly ilyenkor. Ezen az útvonalon idén eddig 53 ezer embert regisztráltak, ez több mint duplája a 2017 azonos időszakában tapasztaltaknak. Az érkezők legnagyobb csoportjait a marokkói, guineai és mali állampolgárok tették ki.

Görögországban a múlt hónapban 2700 volt az érkezők száma, a tavalyinál csaknem felével kevesebb. A Törökország szárazföldi határa felől illegálisan érkezők számának az utóbbi hónapokban történő növekedése miatt azonban összességében nagyjából 30 százalékkal nőtt az eddig idén érkezettek száma, elérve az 50 900-at. Legtöbbjük szíriai, iraki és afgán állampolgár.

Az olasz partokon regisztráltak száma 900 körül alakult novemberben, ez 83 százalékkal alacsonyabb az egy évvel ezelőttieknél. Az év első tizenegy hónapjában 22 800-an érkeztek Olaszországba, ami nagyjából egyötöde a 2017-es adatoknak. Az érkezők között legtöbben a tunéziai és az eritreai állampolgárok voltak.

A nyugat-balkáni útvonalon továbbra is alacsony az érkezők száma, a Frontex szakemberei azonban új útvonalak kialakulására figyelmeztettek Albánián, Montenegrón, illetve Szerbián keresztül és Bosznia-Hercegovinán át.

Kapcsolódók

Kimaradt?