Megnyitják az olasz templomokat az utcára tett menekültek előtt

Minden egyes plébániát megnyitnak azok előtt Olaszországban, akiket kiutasítanak a központokból egy menekültellenes törvény következtében.

Több ezer menekültet tesz hajléktalanná az úgynevezett Salvini-rendelet miatt, amelyet a szélsőjobboldali belügyminiszter, Matteo Salvini után neveztek el.

A rendelet értelmében lehetőség lesz arra, hogy a humanitárius központokból utcára tegyék azokat, akik nem kapnak menekültstátuszt, de hazatérni sem tudnak eredeti országukba – írja a The Guardian.

A katolikus egyház a rendelet megszavazását követően, a hónap elején azonnal tiltakozott. Pietro Parolin bíboros, a vatikáni államtitkár úgy fogalmazott, az egyház álláspontja "nagyon tiszta": "nem hagysz migránsokat az utcán... a szolidaritás mély érzésének kell érvényesülnie. Nem tehetsz ilyen helyzetbe embereket. Mindig az emberekre és jogaikra kell összpontosíts".

A belügyminiszter szerint 2016 és 2017 között Olaszország 39145 menedékkérőnek nyújtott humanitárius védelmet – ők heteken belül az utcára kerülhetnek.

Korábban Sátánhoz hasonlította Matteo Salvinit a Famiglia Cristiana című katolikus lap. A politikust egyébként Antonio Spadaro, Ferenc pápa egyik tanácsadója is kritizálta: Salvini ugyanis támogatta a törvényjavaslatot, hogy "jól látható helyekre" helyzettene ki feszületeket az olasz kikötőkben és közintézményekben – a tanácsadó azonban figyelmeztetett: a kereszt nem politikai célokra használható "csapatjelvény".

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?