Vádalkut kötne a coloradói ámokfutó

Vádalkut kötnének a Batman-film tavaly júliusi bemutatóján egy denveri moziban 12 embert lemészárló, 58 másikat megsebesítő James Holmes ügyvédei az ügyészséggel. A 25 éves James Holmes védői azt remélik, hogy a vádalku keretében tényleges életfogytiglani börtönre válthatnák a halálbüntetést, ami Holmes esetében a valószínű ítélet.nat james holmes 72312

Az ügyészség még nem válaszolt az ajánlatra. Holmesnak legközelebb hétfőn kell megjelennie a bíróság előtt, s az ügyvédek reményei szerint a vádalku addigra már megszülethet.

A pert nyomon követő kommentátorok korábban arra számítottak, hogy a védelem Holmes beszámíthatatlanságára épít majd. Erre utalt, hogy a korábbi tárgyalásokon már hivatkoztak a vádlott meg nem nevezett elmebajára és pszichiátriai kezelésére.

Halogató taktikával is próbálkoztak, például a bírósági eljárás elmúlt nyolc hónapjában még arról se nyilatkoztak, hogy védencük bűnösnek vagy ártatlannak vallja magát. Az eljáró bíró úgy vetett véget az időhúzásnak, hogy március 12-én maga nyújtott be ártatlansági kérelmet a vádlott nevében.

Ha a védelem azt kérte volna, hogy Holmest beszámíthatatlanság miatt nyilvánítsák ártatlannak, akkor a vádlott - a Coloradói Egyetem volt ideggyógyász doktorandusza - kénytelen lett volna alávetni magát egy Colorado állam által lefolytatandó hivatalos elmeorvosi vizsgálatnak.

Holmes 2012. július 20-án, Denver Aurora nevű elővárosának Century 16 filmszínházában, a Batman éjféli bemutatóján automata gépfegyverrel lőtt a nézőtéren ülők közé.

Kimaradt?