Vajon hány elnök követné a mexikói példáját?

Az elnöki mentelmi jogot megszüntető törvényjavaslatot terjeszt a szenátus elé Andrés Manuel López Obrador, Mexikó új elnöke. A jelenlegi törvények értelmében ugyanis az elnököt csak hazaárulás vádjával lehet perbe fogni.

"Véget vetünk az alkotmányban szavatolt mentességnek. Ezentúl az elnököt, más állampolgárokhoz hasonlóan, bármilyen váddal bíróság elé lehet idézni" - közölte sajtótájékoztatóján López Obrador, hozzátéve, hogy ez vonatkozik a korrupciós vádakra is. "Az erre vonatkozó ígéretet, amelyet még a kampányom során tettem, be fogom tartani" - mondta a néhány napja, december 1-én beiktatott baloldali elnök.

AMLO ugyanakkor elmondta: véget vet a neoliberális gazdaságpolitikának az országában. Beszélt arról is, két év múlva népszavazással dönthetnek arról, folytassa-e mandátumát.

Elemzők szerint López Obrador nem kis részben korrupcióellenes szlogenjeinek köszönheti a júliusi mexikói választásokon aratott fölényes győzelmét. Mexikó lakosságának ugyanis mostanra elege lett az 1929 óta megszakításokkal kormányzó Intézményes Forradalmi Párt (PRI) korrupciós botrányaiból. López Obrador viszont régóta szenvedélyes bírálója az állami tékozlásnak és korrupciónak.

Beiktatási beszédében hangsúlyozta, hogy kormánya megállítja a közpénzek elfolyását a "korrupció pöcegödrébe", és elnöksége alatt nem fog emelkedni az államadósság, ahogy az adó sem. Egyik példaképére, a Mexikóban az államot az egyháztól elválasztó Benito Juárez néhai elnökre utalva fogadkozott, hogy szétválasztja a gazdasági és a politikai erőt egymástól. "A kormány többé nem lesz bizottság, amely egy telhetetlen kisebbség érdekeit szolgálja" - szögezte le.

López Obrador az összegyűlt újságírók előtt köszönetét fejezte ki Donald Trump amerikai elnöknek is, aki hétfői Twitter-üzenetében gratulált beiktatásához. Megfigyelők korábban úgy vélték, hogy a két elnök között - eltérő ideológiai álláspontjaik miatt - feszültségek várhatóak, egyelőre azonban mindkét államfő kifejezte reményét, hogy a jövőben jó kapcsolatokat fognak egymással fenntartani.     

Kapcsolódók

Kimaradt?