Olasz kormányalakítás: Bersani sarokba szorította magát

A kormányalakítással megbízott Pierluigi Bersani, a balközép Demokrata Párt (PD) főtitkára pénteken számol be Giorgio Napolitano államfőnek a pártokkal még mindig zajló konzultációi eredményeiről. Bersani vagy titkos háttérmegbeszéléseket folytat vagy blöfföl - értékelte az olasz sajtó az új római kormány felállításával március 22-én megbízott Bersani eddigi munkáját.bersani-napolitano1

A PD-főtitkárnak szerdán kellett volna lezárni a pártokkal való egyeztetést, de ez csütörtökön is folytatódik, amikor Bersani szövetségesével, a Nichi Vendola vezette Baloldal, Környezet, Szabadság (Sel) párttal összegzi a helyzetet. Csak ezután megy Napolitanóhoz, aki arra a kérdésre vár választ, hogy a februári választásokat szenátusi többség nélkül megnyerő PD-Sel képes lesz-e kormányozni.

Az 5 Csillag Mozgalom (M5S) szerdán nemet mondott a Bersani-kormány külső támogatására. Bersani azt kérte, az M5S ne akadályozza meg a kormány felállását. A civil mozgalom parlamenti frakciója viszont bejelentette, hogy arra sem hajlandó, hogy a balközépnek való bizalmi szavazáson kivonuljon az ülésteremből, így biztosítva, hogy kisebb parlamenti létszámmal Bersani esetleg támogatást szerezzen.

A Bersani, illetve Vito Crimi és Roberta Lombardi, az M5S szenátusi és képviselőházi frakcióvezetője közötti egyeztetést az olasz internetes hírportálok az M5S kérésére egyenesben közvetítették.

Bersani az M5S-t felelősségvállalásra szólította fel hangoztatva, hogy "Itáliának kormányra van szüksége és nem az M5S kiváltsága a politika megváltoztatása".

Az M5S tagjai úgy fogalmaztak, húsz éve hallgatják ugyanazt a pártoktól, itt az ideje, hogy a választásokon legnagyobb önálló pártként végzett M5S kerüljön kormányra.

Az olasz sajtó szerint Bersaninak nincsen más választása, mint a Silvio Berlusconi vezette Szabadság Népével (PdL) való koalíció, de ezt a PD főtitkára kizárta.

Egyes találgatások szerint Bersani tudja, hogy a PDL nélkül semmilyen módon nem tud parlamenti többséget szerezni, de az utolsókig vár "csodát remélve". Abban bízik, hogy egy párt sem akar visszatérni az urnákhoz.

Mások szerint a PD-PdL megállapodás tétje az új köztársasági elnök személye. Az olasz internetes kommentek szerint Bersaninak "fogalma sincsen, mit tegyen" és ezért az "időt húzza". A PD-főtitkárból a sajtó is gúnyt űzött, mivel többek között az olasz alpesi klub (Cai) vezetőivel és a WWF természetvédőivel is egyeztetett a kormányalakításról.

Kimaradt?